.

.

2 Ocak 2008 Çarşamba

KDV Ocak 2008

Katma Değer Vergisi Kanunu'na ekli listelerde belirtilen mal ve hizmetler ve diğer bazı mal ve hizmetler için uygulanacak Katma Değer Vergisi oranları hakkında 30.12.2007 tarih ve 26742 sayılı Resmi Gazete'de 2007/13033 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı yayımlanmıştır.
Bu Bakanlar Kurulu Kararı ile daha önce çok sayıda Kararname ile getirilen düzenlemeler birleştirilerek tek bir Kararnamede toplanmakta ayrıca, KDV oranlarında aşağıdaki yeni değişiklikler yapılmaktadır.
1- Küçük ve büyükbaş hayvan etleri ve bağırsağının toptan satışındaki KDV oranı % 1'den % 8'e çıkarılmıştır. Perakende teslimlerdeki % 8 oranı ise korunmaktadır.
2- a) Kütlü ve elyaf pamuk, linter pamuk, pamuk lifi döküntüleri, natürel veya tops haldeki tiftik, yün ve yapağının, b)Türk Gümrük Tarife Cetvelinin 41.01 pozisyonundaki sığır ve atların, 41.02 pozisyonundaki koyun ve kuzuların (astragan veya karakul, persaniye, breitschwanz ve benzerleri, Hint, Çin, Moğolistan ve Tibet kuzuları hariç), 41.03 pozisyonundaki keçi ve oğlakların (Yemen, Moğolistan ve Tibet keçi ve oğlakları hariç) ham post ve derilerinin,
toptan teslimlerinde KDV oranı % 1'den % 8'e çıkarılmış perakende teslimlerinde ise % 18'den % 8'e indirilmiştir.
3- Binek otomobillerinin alımında yüklendikleri katma değer vergisini indirme hakkı bulunan mükelleflerin bu araçları kullanılmış olarak satışlarında KDV oranı % 1'den % 18' e yükseltilmiştir. Bu vergiyi indirme hakkı bulunmayan mükelleflerin satışlarında ise % 1 oranı devam etmektedir.
4- Finansal kiralama işlemlerinde KDV oranı, kiralamaya konu malın KDV oranına eşitlenmiştir.
5- Engelliler için motorsuz bisikletler, diğer motorsuz tekerlekli taşıtlar, tekerlekli koltuklar ve diğer taşıtların teslimi KDV Kanunun 17/4-s maddesine göre KDV'den istisnadır. Bu nedenle, bu ürünlerdeki %1 oran uygulaması kaldırılmıştır.
6- Kan ve kan kompenentlerine uygulanan KDV oranı %8 olarak belirlenerek, bunların benzeri olan kan ürünleri ve ilaçlar ile eşitlik sağlanmıştır.
7- 3096 sayılı Kanun kapsamında işletme devir hakkı teslimi sona erdiğinden indirimli oran uygulaması kaldırılmıştır.
8- Tarih ve sanat mirasımızın sunum mekânları olan müzelere giriş ücretlerinde KDV oranı %18'den % 8'e indirilmiştir.
Söz konusu Bakanlar Kurulu Kararı'na ulaşmak için tıklayınız.
http://www.gib.gov.tr/index.php?id=1079&uid=fdwVQrRY8bwvOnb3&type=bkk
Gelir İdaresi Başkanlığı e-posta hizmeti olan " E-posta Bilgilendirme Sistemi" ne üye olduğunuz için teşekkür ederiz. Bu mesaj GİB "E-posta Bilgilendirme Sistemi"ndeki adres listelerine otomatik olarak dağıtılmıştır. Lütfen bu mesajı cevaplamayınız.

Hiç yorum yok: