.

.

25 Ocak 2011 Salı

Mizan bildirimi-ek.

Bildirimin şekli: E.ortamda gönderilecek kesin mizanların tebliğde yer alan “Kesin Mizan Bildirim Formatı”na,açıklamalara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Tebliğin 3. bölümünde kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilen ve 2 nolu MSUGT doğrultusunda serbest olarak açılan üçlü kod defteri kebir hesaplarını kullanan mükelleflerin kesin mizan bildirimlerini tebliğ ekinde yer alan standart formata uygun olarak elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin bildirimlerini kesin mizan standart formatına uygun şekilde göndermeleri için serbest olarak açtıkları üçlü kod defteri kebir hesaplarını, hesap planında yer aldığı hesap grubunun altında düzenlenen “Diğer ……. Hesabı” bulunması halinde bu hesaba aktarmaları, bu hesabın bulunmaması halinde ise aynı hesap grubunun altında uygun olan başka bir hesaba aktarmaları gerekmektedir. Mükellefler bu aktarma işlemini muhasebe kayıtları yapmadan sadece kesin mizan düzenlerken dikkate alacaklardır. “Tekli” ya da “ikili” kod defteri kebir hesap gruplarının hiçbirine kesin mizan bildiriminde yer verilmeyecektir. Kullanılmayan hesaplar bildirimde boş bırakılacak 0 yazılmayacaktır.

Bildirimin dönemi ve verilme zamanı:GV mükellefleri bildirimlerini 1-31 Mart tarihleri arasında,KV mükellefleri 1–30 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda vereceklerdir. Bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç,bildirimlerin verilmesi gereken ayın son günü 24.00e kadar tamamlanmalıdır Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi daireleri kâğıt ortamında verilen (elden veya posta ile) bildirimleri kabul etmeyecektir.

Bildirimlerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Esaslar:
1.
E.ortamdaki bildirimler,kullanıcı kodu,parola,şifre almış mükelleflerce yerine getiriliyorsa bildirimi düzenleyen kısmına mükellef ilişkin bilgileri,bildirimdeki ymm kısmına varsa ymm bilgileri yazılacaktır.
2. Bildirimlerin e.ortamda gönderilmesi işlemi ymm ce gerçekleştirilecekse düzenleyene varsa sm-smmm bilgileri yazılacak;mükellefin sm-smmm yoksa,bu kısma,mükellef bilgileri yazılacak.Bildirimi gönderen kısmına bildirimi e.o.da gönderen ymm bilgileri yazılacaktır.
3.Bildirimlerin e.ortamda gönderilmesi işlemi,sm-smmm ce gerçekleştirilecek ise, bildirimi düzenleyen kısmına sm-smmm bilgileri,ymm kısmına varsa ymm bilgileri yazılacaktır.

Düzeltme işlemleri: Hatalı bildirimde e.ortamda düzeltme yapılması gerekecektir.Bu işlemler VUK 355.md hükümlere göre yapılacak ve ilk bildirim tamamen iptal edilecek, 2. bildirim geçerli sayılacaktır.2.bildirimde tüm bilgiler yeniden doldurulacaktır.

Diğer hususlar ve ceza: Vergi dairesi değişmişse bildirimler bağlı olunan vd ye gönderilecektir.Bildirimleri VUK 355 e göre süresinde vermeyen/eksik/yanıltıcı bilgi verenlere ö.usulsüzlük cezası kesilecektir.

İptal edilen bildirimler: Bu tebliğ ile gv beyannameleri ile verilen performans derecelendirme bildirim ve kv beyannameleri ile verilen Mali bilgiler bölümleri eklerden çıkartılmıştır.

Değerlendirme:Bu tebliğle,muhasebecilere bir görev daha yüklenmiştir.Meslektaşın hesap planlarının üçlü sistemini tebliğdeki sisteme uydurması,sisteme uymayan hesapları sisteme uygun hesaplara nakletmesi gerekmektedir.

Hiç yorum yok: