.

.

25 Ocak 2011 Salı

Mizan bildirimi-ek.

Bildirimin şekli: E.ortamda gönderilecek kesin mizanların tebliğde yer alan “Kesin Mizan Bildirim Formatı”na,açıklamalara uygun olarak düzenlenmesi gerekmektedir. Tebliğin 3. bölümünde kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilen ve 2 nolu MSUGT doğrultusunda serbest olarak açılan üçlü kod defteri kebir hesaplarını kullanan mükelleflerin kesin mizan bildirimlerini tebliğ ekinde yer alan standart formata uygun olarak elektronik ortamda göndermeleri gerekmektedir. Bu mükelleflerin bildirimlerini kesin mizan standart formatına uygun şekilde göndermeleri için serbest olarak açtıkları üçlü kod defteri kebir hesaplarını, hesap planında yer aldığı hesap grubunun altında düzenlenen “Diğer ……. Hesabı” bulunması halinde bu hesaba aktarmaları, bu hesabın bulunmaması halinde ise aynı hesap grubunun altında uygun olan başka bir hesaba aktarmaları gerekmektedir. Mükellefler bu aktarma işlemini muhasebe kayıtları yapmadan sadece kesin mizan düzenlerken dikkate alacaklardır. “Tekli” ya da “ikili” kod defteri kebir hesap gruplarının hiçbirine kesin mizan bildiriminde yer verilmeyecektir. Kullanılmayan hesaplar bildirimde boş bırakılacak 0 yazılmayacaktır.

Bildirimin dönemi ve verilme zamanı:GV mükellefleri bildirimlerini 1-31 Mart tarihleri arasında,KV mükellefleri 1–30 Nisan tarihleri arasında elektronik ortamda vereceklerdir. Bildirimlerin verilmiş sayılabilmesi için onaylama işleminin yapılması şarttır. Onaylama işlemi en geç,bildirimlerin verilmesi gereken ayın son günü 24.00e kadar tamamlanmalıdır Bildirimlerin elektronik ortamda gönderilmesi zorunlu olduğundan vergi daireleri kâğıt ortamında verilen (elden veya posta ile) bildirimleri kabul etmeyecektir.

Bildirimlerin Elektronik Ortamda Gönderilmesine İlişkin Esaslar:
1.
E.ortamdaki bildirimler,kullanıcı kodu,parola,şifre almış mükelleflerce yerine getiriliyorsa bildirimi düzenleyen kısmına mükellef ilişkin bilgileri,bildirimdeki ymm kısmına varsa ymm bilgileri yazılacaktır.
2. Bildirimlerin e.ortamda gönderilmesi işlemi ymm ce gerçekleştirilecekse düzenleyene varsa sm-smmm bilgileri yazılacak;mükellefin sm-smmm yoksa,bu kısma,mükellef bilgileri yazılacak.Bildirimi gönderen kısmına bildirimi e.o.da gönderen ymm bilgileri yazılacaktır.
3.Bildirimlerin e.ortamda gönderilmesi işlemi,sm-smmm ce gerçekleştirilecek ise, bildirimi düzenleyen kısmına sm-smmm bilgileri,ymm kısmına varsa ymm bilgileri yazılacaktır.

Düzeltme işlemleri: Hatalı bildirimde e.ortamda düzeltme yapılması gerekecektir.Bu işlemler VUK 355.md hükümlere göre yapılacak ve ilk bildirim tamamen iptal edilecek, 2. bildirim geçerli sayılacaktır.2.bildirimde tüm bilgiler yeniden doldurulacaktır.

Diğer hususlar ve ceza: Vergi dairesi değişmişse bildirimler bağlı olunan vd ye gönderilecektir.Bildirimleri VUK 355 e göre süresinde vermeyen/eksik/yanıltıcı bilgi verenlere ö.usulsüzlük cezası kesilecektir.

İptal edilen bildirimler: Bu tebliğ ile gv beyannameleri ile verilen performans derecelendirme bildirim ve kv beyannameleri ile verilen Mali bilgiler bölümleri eklerden çıkartılmıştır.

Değerlendirme:Bu tebliğle,muhasebecilere bir görev daha yüklenmiştir.Meslektaşın hesap planlarının üçlü sistemini tebliğdeki sisteme uydurması,sisteme uymayan hesapları sisteme uygun hesaplara nakletmesi gerekmektedir.

22 Ocak 2011 Cumartesi

Torba da son durum.PwC den özetle.

1. Tasarının Dönem Olarak Kapsamı Tasarıda 31.07.2010 öncesi dönemlere, beyana dayanan vergilerde bu tarihe kadar verilmesi gereken beyannamelere ilişkin vergi ve fer’ilerine ilişkin,Kanunun RG de yayımı tarihi itibariyle ödenmemiş kamu alacaklarını kapsarken,PBKda yapılan değişiklikle tarih 31.12.2010 olarak değiştirilmiştir.Bu sadece vergiler ve fer’ileri için değil,kapsamdaki kamu alacaklarının tamamı için yapılmıştır.Sigorta primi borçlarında da tarih güncellenmiştir.Daha önce 2010/Haziran ve önceki ayların primler kapsamda iken,değişiklikle bu tarih 2010/Kasım olmuştur.

2. Gelir Vergisi Matrah Artırımında Asgari Tutarlar TBMM PBK da Tasarıda yer alan asgari matrahlar değiştirilmiştir.Esas Komisyonda tutarlar değiştirilmemekle birlikte,ticari faaliyet yapanlar,serbest meslek erbabı,gmsi elde edenler dışındakiler için ayrıca düzenleme yapılmıştır.Düzenleme sonrasında, gv mükellefleri için asgari tutarlar aşağıdaki gibi olmuştur:


Bilanço/Serbest Meslek

İşletme

Basit usul

GMSİ

Diğer

2006

9.550

6.370

955

1.910

6.370

2007

10.350

6.880

1.035

2.070

6.880

2008

11.220

7.480

1.122

2.244

7.480

2009

12.230

8.150

1.223

2.446

8.150

3. Matrah/Vergi Artırımı Kapsamına Alınan Stopajlar Tasarıdaki değişiklikle stopaja tabi 2 ödeme daha matrah/vergi artırımı kapsamına alınmıştır. Bu ödemeler, GVK 94/1 fıkranın;

- (11) numaralı bendindeki,çiftçilerden satın alınan zirai mahsuller ile hizmetler için yapılan ödemeler ile

- (13) numaralı bendindeki Esnaf muaflığından yararlananlara mal/hizmet alımları için yapılan ödemelerdir.

4. Beklenen Yasalaşma Süreci ve Uygulama Başlangıcı TBMM çalışmalarına 25.01.20101 tarihine kadar ara vermiştir.Tasarının,Ocak sonuna kadar kanunlaşabileceği ancak CB tarafından onaylanarak RG de yayımlanmasının Şubata kalabileceği düşünülmektedir.Kanun’un;Ocak 2011’de yayımı halinde, Kanun’un yayımı tarihini izleyen 2.ay olan Mart 2011,Şubat 2011’de yayımı halinde,Kanun’un yayımı tarihini izleyen 2.ay olan Nisan 2011 sonuna kadar başvurular yapılacaktır.

19 Ocak 2011 Çarşamba

Mizan bildirimi-Yeni uygulama.

Elektronik Ortamda “Kesin Mizan Bildirimi” Zorunluluğu

Resmi Gazetede yayımlanan 403 seri no.lu VUK G.Tebliği ile bilanço esasına tabi mükelleflere, 2010 ve izleyen dönemler için, elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.

19.01.2011 RG de yayımlanan 403 no.lu VUKGT de yapılan düzenlemeyle, bilanço esasına tabi mükelleflere, 2010 ve izleyen dönemler için, elektronik ortamda kesin mizan bildirimi verme zorunluluğu getirilmiştir.

Yapılan düzenleme aşağıda özetlenmiştir.

1. Bildirim Vermek Zorunda Olanlar Bildirim verme zorunluluğu kapsamına;Bilanço esasına göre defter tutan gv mükellefleri ile kv mükellefleri alınmıştır.

2. Kapsam Dışı Bırakılanlar Aşağıdaki kurumlar,bu yükümlülüğe tabi değildir.

  • Bankalar
  • Finansal kiralama ve faktoring şirketleri
  • Ödünç Para Verme İşleri Hk.KHK kapsamında yer alan Finansman Şirketleri
  • Sigortacılık Kanununa göre kurulan ve faaliyette bulunan sigorta şirketleri
  • Menkul Kıymet Yatırım Fonları ve Yatırım Ortaklıkları
  • Sermaye Piyasası mevzuatına göre faaliyette bulunan Aracı Kurumlar
  • Emeklilik Yatırım Fonları ile Emeklilik Şirketleri
  • Gelir ve kurumlar vergisinden muaf olanlar.

3. Bildirimin Şekli Elektronik ortamda gönderilecek kesin mizanların formatı Bakanlıkça belirlenmiş olup Tebliğ ekinde yayımlanmıştır.

4. Bildirim Verme Zamanı.Bildirim;

  • Gelir vergisi mükellefleri 1 Mart -31 Mart tarihleri arasında,
  • Kurumlar vergisi mükellefleri 1 Nisan – 30 Nisan tarihleri arasında,
  • Özel hesap dönemine tabi olanlar gv ve kv beyannamelerinin verilme süresi içinde,
  • Birleşme halinde birleşme beyannamesinin verilme süresi içinde,
  • Devir halinde devir beyannamesini verme süresi içinde,
  • Tam bölünmede,bölünme işlemine ilişkin kv beyannamesinin verilme süresi içinde,
  • Mükellefiyetin sona ermesi halinde beyanname verme süresi içinde,

elektronik ortamda verilecektir.Bildirimlerin verilmiş sayılması için onaylama

yapılması zorunludur,onaylama en geç,bildirimlerin verilmesi gereken ayın son günü

saat 24.00’e kadar tamamlanması gerekir.

5. Bildirimlerin Gönderilmesine İlişkin Esaslar

Elektronik ortamdaki bildirimler;Mükellef tarafından yerine getiriliyorsa, bildirimi düzenleyen kısmına mükellef bilgileri,bildirimdeki ymm kısmına,varsa ymm bilgileri,

YMM gerçekleştirilecekse,düzenleyen kısmına varsa smmm/sm ait bilgiler yazılacak; yoksa bu kısma,mükellef bilgileri,sm/smmm gerçekleştirilecek ise, bildirimi düzenleyen kısmına sm/smmm bilgileri,ymm kısmına ise varsa ymm bilgileri yazılacaktır.

6. Düzeltme İşlemleri: Hatalı olarak verilen bildirimler için düzeltme bildirimi verilmesi ve bu bildirimin de tüm bilgileri içermesi gerekmektedir.Düzeltme bildiriminin elektronik ortamda, kesin mizan bildiriminin verilme süresinden sonra verilmesi durumunda vuk 355 düzeltme bildirimlerine ilişkin hükümleri dikkate alınarak, bildirimi verme süresine bağlı olarak ceza uygulanacaktır.

7. Diğer Konular Vergi dairesi değişenler bildirimlerini,halen bağlı olunan vergi dairesinin mükellefi olarak göndereceklerdir.Bildirimlerini vermeyen,eksik,yanıltıcı bildirimde bulunan mükellefler hakkında VUK mük.355 md ye göre ö.usulsüzlük cezası kesilecektir.

Bilanço esasına tabi gv mükelleflerinin gv beyannamesi ekinde yer alan “Performans Derecelendirme Bildirimi” ve kurumlar vergisi beyannamesinin ekinde yer alan “Mali Bilgiler” bölümleri beyanname ekinden çıkartılmıştır.