.

.

22 Mart 2012 Perşembe

Kiracısı olanlara güncel öneriler:

Yeni bir kiracı bulduğunuzda mümkünse,
1. Mümkünse kontrat süresini 1 yıl tutun. Sorun yaşanması durumunda kontrat süresi bitmeden kiracıdan tahliye isteminde bulunamıyorsunuz.
2. Kirasını ödememesi durumunda daireyi boşaltacağına dair taahhütname isteyin.
3. Mutlaka bir kefil isteyin. Her ne kadar kefil olayı kalmadı deselerde bunu isteyin. ve mümkünse devlet memuru olması sizin avantajınızadır. Çünkü hiç bir devlet memuru kira sebebi ile sicilinin kirlenmesini istemez.
4. Kiracının kimlik fotokopisini ve iş yeri adresini isteyin.Yasal işlemlerde kimlik fotokopisi kiracıya ulaşımı kolaylaştırır. Malum kimi kiracı da kaçıp gidebiliyor.
5. Her ne olursa olsun kiracıdan belli bir miktar depozit alın.Bir sorun olması durumunda kullanmanız gerekecek.
6. Elektrik, su, doğalgazı kendi üzerinizden çıkartın. Gelen kiracı gidip kendi üzerine abonelik açtırsın.
7. Kontrat da evde bulunan, kapı, duvar boyası, çerçeveler, mutfak dolapları, kombi vs. gibi demirbaşların ne durumda olduğunu belirtin. Mesela “Kombi çalışır durumda ve yeni bakım yapılmış”, “duvarlar yeni boyanmış” gibi. Bu sayede kiracıdan çıkarken bunları verdiğiniz gibi almak istediğinizi beyan etmiş olursunuz.
8. Kiracının tüm iletişim telefonlarını alın. Ev, iş, yakın arkadaş gibi. Bazen kimi kiracılar sizin karşınıza çıkmayabiliyor ve cep telefonunu da açmayabiliyor.

Kiracı bir kaç ay kirasını ödedi,sonra kiranın gününü aksatmaya başladı arkasından baktınız ki kiralar gelmemeye başladı. Hiç zaman kaybetmiyoruz. Bu gün yarın öder umudu yersiz. Çünkü bu yola başvuran kiracılar anlayın ki vurdumduymaz insanlardır. Onları sizin uyarmanız gerekmekte.Biz bu uyarıyı yasal sürece yayıyoruz.
Şimdi sizlere yapılacakları maddeler halinde sıralıyalım:
1. Geciken yada ödenmiyen kiranın hemen ardından vakit kaybetmeden notere kontratla gidilir,kiracıya noter tarafından 1.haklı ihtarname çekilir.Bu ihtarnamenin tanıdığı gün 30 gündür.30 gün sonunda yani bir sonra ki kira ödeme günün sonrasında o kira da ödenmez ise 2.haklı ihtarnameyi çekiyoruz.Bu sayede bize kiracı için icra hakkı ve tahliye davası açma hakkı doğmuş oluyor. Aşağıda ihtarname örneğini size sunuyorum.
2. Bu ihtarname den daha üstün yetkilere sahip olan bir de icra takibi ile tahliye davası istemi var. Tahliye davası açılabilmesi için kiracı hakkında bir icra takibinin başlatılması gerekmekte.İcra takibinden sonra tahliye davası açma hakkınız doğuyor.Bu icra takibini ve tahliye davasını avukat aracılığı ile yapabildiğiniz gibi kendiniz de yapabiliyorsunuz. Bunları da size anlatacağım:Eğer icra takibini ve tahliye davası istemini avukat ile yapmak isterseniz size söyle bir fatura çıkartıyorlar. İcra takibiyle alınacak paranın %15-20 sini avukat istiyor.Tahliye davasını takip ederse de ayrıca ücret ödeniyor. 3.İcra takibi nasıl başlatılıyor. Bulunduğunuz bölge adliyesine gidiyorsunuz. Orada icra daireleri var.Oraya gittiğinizde size dosya hazırlamanız gerektiğini söylüyorlar.Bunu adliye çevresinde ki dilekçe yazan kişilere giderek çok kolay bir şekilde yapabiliyorsunuz. Sonra o dosyayı alıp icra müdürlüğüne teslim ediyorsunuz.Tabi bu esnada 100 TL yi geçmiyecek harçlar ve ödemeler oluyor.Gönderim şekline göre icra kağıdı 3 ile 7 gün arasında kiracının eline geçmiş oluyor.

Örnek olay: Bir daire satın aldım içinde kiracı vardı.Bir süre sonra hastalığını bahane edip kira indirimi istedi,kabul ettim.Sonra ödemeyi aksattı.Telefonu açmaz,kapıyı açmaz kiraları ödemez, kontrat yapalım desem muhasebecime ve avukatıma danışmadan sözleşme yapmam der. Ben bu kiracı ile ne yapacağım? C:İlk kira bedelini aksattığında noterden ihtarname göndereceksiniz, kiraları ödemesi için 30gün süre vereceksiniz.30günde kiraları ödenmezse 31.gün tahliye davası açacaksınız.Öyle kapı kapı dolaşmakla kira bedeli tahsil olunmaz.Bu 1.husus.2.isi;bu yeri içinde kiracı varken almışsınız.Sizin yeni kira sözleşmesi yapma mecburiyetiniz yok,bunun için kiracının peşinde koşmayın.Eski malikin sözleşmesi sizin için de geçerli. Ayrıca kira borçları kiralayana götürülerek ödenmesi gereken borçlardır,kirayı ödemek için o gelecek,siz ona gitmeyeceksiniz. Bunun için yapılması gereken masrafları da kiracı karşılayacak,kira bedelinden kesmeyecek.

İHTARNAME

İzmir 8.NOTERLİĞİNE-İZMİR

İHTAR EDEN : Kiralayan Ali İsmet Tekin (T.C. No: 31690686908)
Adres : 1373 sk 8/702 35230 İzmir
KARŞI TARAF : Kiracı Hazal Şahin (T.C. No: 10924740838)
Adres : Amber Sk No:12/2 Balçova İzmir

KONU: 2012 yılı şubat ve mart aylarına ait iki aylık birikmiş 880.-(Sekizyüz seksen)TL kira alacağımın ve 2011 yılı eylül ayından itibaren uygulanması gereken %10 artış tutarının dikkate alınmadan ödenen 2011 eylül,ekim,kasım,aralık ve 2012 yılı ocak ayı kira farklarının 40x5=200 TL (ikiyüzTL) olmak üzere toplam olarak 1080.-(binsekesenTL) alacağımın ödenmemesi halinde alacağımın icra yoluyla tahsil edileceğinin, aleyhinize kiralanandan tahliye ile alacak davası açacağımın birinci haklı ihtarıdır.

AÇIKLAMALAR :

1- 15/9/2010 tarihinde aramızda akdettiğimiz kira kontratına göre her ayın kirası ayın 15.(Onbeş) gününde peşin olarak ödenecektir;15/2/2012-23/3/2012 tarihleri arasında, Şubat, Mart,aylarının kiralarını ödemediniz.Kira bedeli aylık 440.-TL (dörtyüzkırk) TL olup adı geçen aylara ait olan toplam 880.-TL(sekizyüzseksen) TL kira alacağımın ve 2011 yılı eylül ayından itibaren uygulanması gereken %10 artış tutarının dikkate alınmadan ödenen 2011 eylül,ekim,kasım,aralık ve 2012 yılı ocak ayı kira farklarının 40x5=200 TL (ikiyüzTL) olmak üzere toplam olarak 1080.-(binsekesenTL) alacağımın 6098 sayılı B.K.nun 316. maddesi gereğince otuz(30) gün içinde tarafımıza ödemediğiniz taktirde,alacağın icra yoluyla tahsili ve taşınmazdan tahliyeniz için boşaltma davası açacağımızı bundan kaynaklanan masrafların size ait olacağını ihtar ederim.

2-Söz konusu ödeme miktarı ödenmemiş olduğu gibi süresinde de değildir.Bu nedenle gerek kira kontratı gerekse 6570 Sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanunun 7/e maddesi hakkınızda bu konuda ikinci ihtar yapılması halinde ayrıca bir ihtara gerek kalmaksızın hakkınızda Tahliye Davası açılacağımı,

3- Söz konusu ihtarname masrafları ile birlikte, tahliye dava masraflarının ve avukatlık ücretinin tarafınıza yükletileceğini, bu nedenle ödemelerinizi ve kira kontratına uygun olarak her ayın 15.gününe kadar İŞ Bankası Yenigün Şubesi 1106940 no lu hesaba ödemenizi, ödemelerinizi süresinde yapmadığınız takdirde yasal işlemlere devam edileceğini, alacağımın icra yoluyla tahsil edileceğini ihtaren bildiririm.

Saygılarımla
İhtarda Bulunan Ali İsmet Tekin

SAYIN NOTER;3 adet olarak düzenlenen iş bu ihtarnamenin bir adedinin ihtar edilen Hazal Şahin’e tebliğini, bir adedinin tebliğ günü yazılmak suretiyle tarafımıza verilmesini, diğer adedinin de dairenizde saklanmasını rica ederim.
Saygılarımla, Ali İsmet Tekin

1 yorum:

Kaya TÜMAY dedi ki...

Çok güzel bilgilendirme, teşekkürler...