.

.

28 Kasım 2011 Pazartesi

Herkese sağlık sigortası.

Genel Sağlık Sigortası,1/12012 de yürürlüğe girecek. Böylece yeşil kartı ve sosyal güvencesi olmayanlar da sağlık hizmetinden yararlanabilecek.Bu kişilerden ailedeki fert başına geliri asgari ücretin 1/3 den az olanların primini devlet ödeyecek. Hazine’nin üstleneceği sağlık primi ile bu kişiler, tıpkı sigortalılar gibi sağlık hizmeti alacak.Çalışırken işsiz kalanlarda bundan yararlanabilecek.
Halen işsiz kalan biri,100 gün sağlık hizmetinden yararlanabiliyor. İş bulamaması halinde 100 günden sonra sağlık hakkı sona eriyor. Yeni uygulamada başka bir geliri yoksa ya da ailenin geliri kişi başına asgari ücretin 1/3 den azsa primlerini Hazine ödeyecek. Brüt asgari ücret 837TL,1/3 ü 279TL.4 kişilik ve geliri 1,116TL’nin altında olan ailenin sağlık primini,1/1/2011 den itibaren Hazine üstlenecek.
Sosyal güvencesi olmayıp geliri asgari ücretin 1/3 ünden fazla olanlar gelirine göre kademeli olarak sadece sağlık primi ödeyip sağlık hizmeti alabilecekler.Ailedeki kişi başına geliri asgari ücretin 1/3ü ile asgari ücret arasında olanlar,33TL prim ödeyerek sağlık hizmeti alabilecek.Ailedeki kişi başına geliri asgari ücret ile asgari ücretin 2katı arasında olanlar 100TL,asgari ücretin 2 katından fazla olanlar ise 200TL ödeyip sağlık hizmeti alabilecekler.

Sosyal güvenlik mevzuatına göre,özel sigortalar hariç kişilerin sadece sağlık primi ödeyerip sağlık güvencesinden yararlanma hakkı bulunmuyor.Bu hakka kavuşabilmesi için sigortalı olması ve emeklilik primi ile sağlık primini birlikte ödemesi şart.1/1/2012 den itibaren vatandaşa yalnız sağlık primi ödeyerek sağlık güvencesinden yararlanma hakkı geliyor.Artık isteyenler gelirine göre 33-200TL arasındaki primi ödeyerek genel sağlık sigortalısı olabilecekler.Böylece diğer sigortalılar gibi sağlık güvencesine kavuşacaklar.