.

.

16 Nisan 2012 Pazartesi

Kıdem Tazminatı Tavanı Hk.

1475 sayılı iş kanununun 14. maddesinde kıdem tazminatı ile ilgili bir tavan öngörülmüştür. Anılan maddede “…Devlet Memurları Kanuna tabi en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesini geçemez.” hükmü ile bu tavanın 657 sayılı Devlet Memurları Kanuna tabi en yüksek devlet memuruna 5434 sayılı T.C. Emekli Sandığı Kanunu hükümlerine göre bir hizmet yılı için ödenecek azami emeklilik ikramiyesinin miktarı ile sınırlandırılmıştır.

Tavanın aşılması halinde ise 1475 sayılı iş kanununun 98/D maddesinde uygulanacak yaptırımlar belirtilmişti. Anılan maddede “ 14. madde hükümlerine aykırı harekette bulunarak kıdem tazminatının öngörülen esaslar dışında veya saptanan miktar veya tavan aşılarak ödenmesi için emir veya talimat veren veya bu yolda hareket eden özel veya kamu kurumu veya kuruluşların yönetim kurulu üyeleri, genel müdür, müessese müdürü, muhasebe müdürü gibi yetkili sorumluları hakkında, fiil daha ağır cezayı gerektiren bir suç teşkil etmediği takdirde altı aydan iki seneye kadar hapis ve yirmi bin liradan elli bin liraya kadar ağır para cezası hükmolunur. Kanuna aykırı olarak fazla ödenen miktarında ayrıca Hazine lehine resen tahsiline karar verilir.” hükümleri yer almaktaydı. Ancak 4857 sayılı iş kanununda tavanın aşılması halinde uygulanacak yaptırımlarla ilgili her hangi bir hüküm bulunmamaktadır. Bu durumda tavanın aşılması halinde ödeme yapılmasının hiçbir sakıncası olmadığı gibi yaptırımı da olmayacaktır.

http://www.turkhukuksitesi.com/makale_361.htm

4857 yeni iş kanunu, 1457 daha önceki iş kanunu,
4857 yasalaşınca 1457 yürülükten kalktı ama 4857 de eski kanunun 14.md sine karşılık yeni bir madde yoktu , kıdem tazminatı konusu eski kanuna göre uygulanıyor, 4857 nin 120.md si bu durumu açıklıyor,

Kıdem tazminatı, 4857 sayılı kanun metninde bulunmayan bir kavramdır. Yürürlükten kaldırılan hükümler başlığı altındaki 120. madde ile 1475 sayılı (eski) İş Kanunu'nun 14. maddesi dışındaki hükümleri yürürlükten kaldırılmıştır. Bu madde, anılan kanunun, kıdem tazminatını düzenleyen maddesidir.

Hiç yorum yok: