.

.

11 Mayıs 2012 Cuma

İşverenden prim tahsil edilemedi diye işçinin gün kaybı olmayacak artık.


Sosyal Güvenlik Kurumu, yıllardır sigortalıların mağduriyetine neden olan, kendisinin de fuzuli yargılama giderine katlanmak zorunda kaldığı, zaman ve emek kaybına neden olan bir uygulamasından daha vazgeçti.
Vazgeçtiği uygulama, mahkeme kararıyla tespit olunan ancak primleri işveren veya sigortalıdan tahsil edilemediği için Kurum tarafından dikkate alınmayan hizmet sürelerine ilişkin.
İsterseniz önce Kurumun eski uygulamasını açıklayalım.
SİGORTALI MAĞDURİYETİ
Çalışmaları işveren tarafından Sosyal Güvenlik Kurumuna bildirilmeyen ya da eksik bildirilenler, işveren aleyhine hizmet tespit davası açıyorlardı.
İşveren aleyhine hizmet sürelerinin tespiti talebiyle açılan davalar sonucunda verilen kararlarda tespit olunan ancak primi ödenmemiş olan ve kurumca primlerin işverene ödetilme imkanı ortadan kalkmış olan sürelerin primlerinden sigortalı sorumlu tutuluyordu.
Oysa söz konusu primlerin işveren tarafından ödenmesi, Kurumun da işverene ödetmesi gerekiyor. Devletin bütün imkanlarını kullanma yetkisine sahip Kurumun tahsil edemediği primlerin tahsilinin sigortalı tarafından sağlanması isteniyordu.      
Sigortalıya 'ya işvereni bul primlerini ödet ya da kendin öde' deniyordu. Primleri işverene ödetememesi veya kendi ödememesi halinde de mahkeme kararıyla tespit
edilen hizmet süreleri dikkate alınmıyordu.
KURUM ZARARI
Hakkında mahkeme kararı uygulanmayan sigortalı bu defa mevcut hizmet tespiti kararlarının uygulanması için dava açmak zorunda kalıyordu.
Açılan bu davalar da Kurum aleyhine sonuçlanıyor, Kurum fuzuli yargılama giderlerine katlanmak zorunda kalıyor, ayrıca tüm bu süreç zaman ve emek kaybına neden oluyordu.
Aylık bağlanmasına hak kazanların bağlanmayan aylıkları nedeniyle uğradıkları zararı da tazmin etmek zorunda kalıyordu.
PERSONEL HAKKINDA SUÇ DUYURUSU
Bazı sigortalılar haklı olarak işi burada bırakmıyorlardı.
Anayasanın 138. maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan 'Yasama ve yürütme organları ile idare, mahkeme kararlarına uymak zorundadır; bu organlar ve idare, mahkeme kararlarını hiçbir surette değiştiremez ve bunların yerine getirilmesini geciktiremez' hükmünden hareketle, mahkeme kararlarını uygulamayan Kurum personeli hakkında da Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunuyor, bu da Kurum personelinin mağduriyetine neden oluyordu.
HAKSIZ UYGULAMADAN VAZ GEÇİLDİ
Hem sigortalıların hem Kurum personelinin mağduriyetine neden olan hem de Kurumun yargılama giderleri ile zaman ve emek kaybına neden olan uygulamanın dayanağı olan Genelge, Kurum tarafından 16.04.2012 tarihinde yayımlanan 2012/14 sayılı Genelge ile yürürlükten kaldırıldı ve hukuksuz uygulamaya son verildi.
Artık mahkeme kararıyla tespit olunan hizmet sürelerine ilişkin primlerin işverenden tahsil edilip edilemeyeceğine bakılmayacak. Kesinleşen mahkemem kararlarının gereği geciktirilmeksizin yerine getirilecek.
On yıldan beri uygulanan hukuksuz uygulamaya son veren Kurum yetkililerini kutluyoruz.

Metin Taş/Sezgin Özcan-Akşam.

Hiç yorum yok: