.

.

8 Ocak 2014 Çarşamba

MTV ödemeden önce.

Maliye Bakanlığı söz konusu sorunu 27 Aralık 2005 gün ve 26 Seri No.lu Motorlu Taşıtlar Vergisi Genel Tebliği ile kısmi olarak çözüme kavuşturmuştur. 14/12/2004 tarihli ve 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı[1][3] gereğince; 1/1/2006 tarihinden geçerli olmak üzere, Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesindeki ( I ) sayılı tarifede yer alan otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için, yıllar itibarıyla uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarları, Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından her yılın Ocak ayında ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 5’ ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademedeki taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır.
            İsterseniz konuyu örneklendirerek daha net hale getirelim; Şirketimizin aktifine kayıtlı 2 adet araç vardır. Araçlardan 1. 2012 model BMV X5 , 2. 2012 model Isuzu d-max 4x4 olsun. Şimdi bu araçların ikisi de 3.000 motor ve 2 yaşında araçlar. BMW için 2014 yılında ödeyeceğimiz M.T.V. bedeli İnternet Vergi Dairesi (https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV) hesaplamamıza göre 4.987,00 TL’dir. Aracımızın kasko bedeli (http://www.tsb.org.tr/motorlutasitvergisi.aspx?pageID=847) 2014 yılı rakamı ise 266.753 TL’dir. Kasko değerinin % 5 ise 13.337,65 TL’dir. Bu bedel kapsama dâhil olamamaktadır. 2.aracımızı inceleyelim; Isuzu için 2014 yılında ödeyeceğimiz M.T.V. bedeli İnternet Vergi Dairesi (https://intvd.gib.gov.tr/internetvd/template.jsp?page=IVD_MENU_MTV) hesaplamamıza göre 4.987,00 TL’dir. Aracımızın kasko bedeli (http://www.tsb.org.tr/motorlutasitvergisi.aspx?pageID=847) 2014 yılı rakamı ise 64.125 TL’dir. Kasko değerinin % 5 ise 3.206,25 TL’dir.
            Bu durumda söz konusu genel tebliğin 4.maddesi hükmü uygulanacaktır. “Motorlu Taşıtlar Vergisi Kanununun 5 inci maddesinde yer alan ( I ) sayılı tarifedeki otomobil, kaptıkaçtı, arazi taşıtları ve benzeri taşıtlar için 2006 yılında uygulanacak olan motorlu taşıtlar vergisi tutarlarının; 14/12/2004 tarihli ve 2004/8327 sayılı Bakanlar Kurulu Kararına göre Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından 2006 yılı Ocak ayından itibaren uygulanmak üzere ilan edilen kasko sigortası değerlerinin % 5’ini aşması halinde, aynı yaş grubunda bulunan taşıtlara ait vergi tutarları, bir alt kademede bulunan taşıtlara isabet eden vergi tutarı olarak uygulanacaktır.”
            Yukarıdaki örneğimize geri döndüğümüz zaman 2014 yılı için Isuzu d-max aracımıza 4.987,00 TL yerine 3.578,00 TL gibi daha düşük bir M.T.V. ödeyeceğiz. Olayı irdelediğimiz zaman mevcut M.T.V. uygulamasının nasıl bir adaletsizliğe sebebiyet verdiğini açıkça görmekteyiz. Söz konusu tebliğ ile bu durumun bir nebze de olsa önüne geçilmiştir. Fakat yıllardır mücadelesini verdiğimiz diğer bir husus ise bunun sadece bine araçlar ve arazi taşıtları ile (M.T.V. kanunu 1 sayılı tarife) sınırlı tutulmasıdır. Aynı durum kamyonet, panelvan, minibüs, otobüs ve kamyon içinde geçerlidir. Tebliğ kapsamına diğer araçların alınmayışı aşikardır.
            Yukarıda verdiğimiz örnekte de açıkça görüldüğü üzere rakam farkı bazen çok büyük rakamlara tekabül etmektedir. Bu sebepten dolayı lütfen her yıl ocak ayında M.T.V. ödemesini yapmadan bir Mali Müşavirinize danışın. Aşağıda örneğini vereceğimiz tebliğ ekini doldurmanız, bunun yanında aracın mevcut M.T.V rakamı ile kasko bedelini de ispatlayan belgeler ile başvurmanız yeterli olacaktır. Malum şuanda da Ocak ayının ilk haftalarındayız. Gerek zaman açısından gerekse de yoğunluktan etkilenmemek adına bir an önce bu işlemi yapmanızı tavsiye ederiz. Söz konusu uygulamanın verilecek bir dilekçe ile geçmiş yıllara ilişkin düzeltme şeklinde de olabileceğini (5 yıllık zaman aşımı süresi göz önünde bulundurularak) hatırlatmak isteriz.
2014 YILI MOTORLU TAŞITLAR VERGİSİ TUTARINA ESAS OLAN KASKO SİGORTASI DEĞERİ BİLDİRİM FORMU
I - MÜKELLEF BİLGİLERİ
MÜKELLEF
BİLGİLERİ

II - TAŞIT  BİLGİLERİ
TESCİL TARİHİ

PLAKA NO

MARKASI

MODELİ

CİNSİ

TİPİ

SİLİNDİR HACMİ ( CM3)

MOTOR NO

ŞASİ NO

A. KODU

III – BİLDİRİMİ DÜZENLEYEN YETKİLİ SİGORTA ACENTESİ BİLGİLERİ
Adı-Soyadı, Unvanı

Vergi Kimlik Numarası

Birlik Sicil Numarası

Acente Numarası

Adresi 

Bildirim Düzenlenme Tarihi

Yukarıda özellikleri belirtilen taşıtın 2014 yılı Ocak ayı itibariyle Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği tarafından belirlenen kasko sigortasına esas değeri   …………TL dir.* (Yalnız:  ………………………………TL dir)**

Mükellef
Bildirimi  Düzenleyen
Adı-Soyadı 
Yetkili Sigorta Acentesi
İmza
 İmza-Kaşe
                                                                                                                                               
*   Rakamla yazılacaktır.
** Yazı ile yazılacaktır.

S.M.Mali Müşavir Murat SAYAR

Hiç yorum yok: