.

.

6 Ocak 2014 Pazartesi

Apartman-İşhanı... Vergi.

KONUT SİTELERİNDE, SİTE YÖNETİMİNCE TEMİZLİK, BAHÇE İŞLERİ, ELEKTRİK, SIHHİ TESİSAT VE GÜVENLİK GÖREVLİSİ OLARAK ÇALIŞTIRILAN PERSONELE ÖDENEN ÜCRETLER DOLAYISIYLA YÖNETİMİN VERGİ SORUMLULUKLARI NELERDİR?

GELİR VERGİSİ YÖNÜNDEN
193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 61'inci maddesinde, "Ücret işverene tabi ve belirli bir iş yerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlar ile sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir.
Ücretin ödenek, tazminat, kasa tazminatı (Mali sorumluluk tazminatı), tahsisat, zam, avans, aidat, huzur hakkı, prim, ikramiye, gider karşılığı veya başka adlar altında ödenmiş olması veya bir ortaklık münasebeti niteliğinde olmamak şartı ile kazancın belli bir yüzdesi şeklinde tayin edilmiş bulunması onun mahiyetini değiştirmez." hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun müteferrik istisnaları düzenleyen bölümünün "Ücretlerde" başlıklı 23'üncü maddesinin 6 numaralı bendinde, hizmetçilerin ücretleri (Hizmetçiler özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde orta hizmetçiliği, sütninelik, dadılık, bahçıvanlık, kapıcılık gibi özel hizmetlerde çalıştırılanlardır.) gelir vergisinden istisna edilmiştir.
Bu hükme göre; ücretleri vergiden istisna edilmesi gereken hizmetçiler; özel fertler tarafından evlerde, bahçelerde, apartmanlarda ve ticaret mahalli olmayan sair yerlerde çalıştırılan orta hizmetçisi, bahçıvan, kapıcı, kaloriferci gibi hizmet erbabıdır.
Öte yandan, Gelir Vergisi Kanununun 94'üncü maddesinde, vergi tevkifatı yapmaya mecbur olanlar ile vergi tevkifatına tabi kazanç ve iratlar sayılmış ve (1) numaralı bendinde, hizmet erbabına ödenen ücretler ile 61'inci maddede yazılı olup ücret sayılan ödemelerden (istisnadan faydalananlar hariç) istihkak sahiplerinin gelir vergilerine mahsuben 103 ve 104'üncü maddelere göre tevkifat yapılacağı hükme bağlanmıştır.
Bu itibarla, ticaret mahalli olmayan sitenizde çalıştırılan bahçıvana yapılan ücret ödemelerinin Gelir Vergisi Kanununun 23'üncü maddesinin 1'inci fıkrasının (6) numaralı bendi kapsamında gelir vergisinden müstesna tutulması; temizlik elemanı, elektrikçi, sıhhi tesisatçı ve güvenlik görevlisi olarak çalıştırılanların ise hizmetçi kapsamında değerlendirilmesi mümkün bulunmadığından, bu kişilere yapılan ücret ödemelerinden Gelir Vergisi Kanununun 61, 94, 103 ve 104'üncü maddelerine göre gelir vergisi tevkifatı yapılması gerekmektedir.

KATMA DEĞER VERGİSİ YÖNÜNDEN

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 9'uncu maddesinde "Mükellefin Türkiye içinde ikametgâhının, iş yerinin, kanunî merkezi ve iş merkezinin bulunmaması hallerinde ve gerekli görülen diğer hallerde Maliye Bakanlığı, vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla, vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutabilir." hükmüne yer verilmiştir.
Bu yetkiye dayanılarak 14.04.2012 tarih ve 28264 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan ve 01.05.2012 tarihinde yürürlüğe giren 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin ;
·                     "3.1. Kısmi Tevkifatın Mahiyeti Ve Tevkifat Uygulayacak Alıcılar" bölümünün 3.1.2. ayrımında "Kısmi tevkifat uygulaması kapsamında KDV tevkifatı yapmak üzere sorumlu tutulabilecekler;
a) KDV mükellefleri (sadece sorumlu sıfatıyla KDV ödeyenler bu kapsama dahil değildir.)
b) Belirlenmiş alıcılar (KDV mükellefi olsun olmasın):
·                     5018 sayılı Kanuna ekli cetvellerde yer alan idare, kurum ve kuruluşlar, il özel idareleri ve bunların teşkil ettikleri birlikler, belediyelerin teşkil ettikleri birlikler ile köylere hizmet götürme birlikleri,
·                     Yukarıda sayılanlar dışındaki, kanunla kurulan kamu kurum ve kuruluşları,
·                     Döner sermayeli kuruluşlar,
·                     Kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları,
·                     Kanunla kurulan veya tüzel kişiliği haiz emekli ve yardım sandıkları,
·                     Bankalar,
·                     Kamu iktisadi teşebbüsleri (Kamu İktisadi Kuruluşları, İktisadi Devlet Teşekkülleri),
·                     Özelleştirme kapsamındaki kuruluşlar,
·                     Organize sanayi bölgeleri ile menkul kıymetler, vadeli işlemler borsaları dahil bütün borsalar,
·                     Yarıdan fazla hissesi doğrudan yukarıda sayılan idare, kurum ve kuruluşlara ait olan (tek başına ya da birlikte) kurum, kuruluş ve işletmeler,
·                     Payları İstanbul Menkul Kıymetler Borsasında işlem gören şirketler," olarak belirtilmiştir.
Aynı tebliğde, "KDV mükellefiyeti bulunmayanların, Tebliğin (3.1.2/b) ayrımı kapsamında olmamak kaydıyla, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki alımlarında tevkifat uygulaması söz konusu olmayacaktır." Denilmiştir.
Buna göre yukarıda sayılanlara verilen özel güvenlik ve koruma hizmetleri, iş gücü temin hizmeti kapsamında tevkifata tabi tutulacaktır.
Sitenizin 117 Seri No.lu KDV Genel Tebliğinin (3.1.2.) ayrımında sayılan yukarıda belirtilenler kapsamında olmaması nedeniyle, kısmi tevkifat uygulaması kapsamındaki hizmet alımlarında tevkifat uygulaması söz konusu olmayacaktır.
Ancak site yönetiminin sitede ticari bir işletmeyi işletmesi halinde, bu faaliyeti nedeniyle katma değer vergisi mükellefi olacağından, site yönetiminin özel güvenlik hizmetleri iş gücü temin hizmetleri kapsamında KDV tevkifatı yapması gerekmektedir.

 vergicom.tr den Y.Yavuz imzalı yazıdır.

Hiç yorum yok: