.

.

24 Aralık 2013 Salı

İşe girişlere dikkat.

BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, Yönetim Kurulu Sekreteri Sabiha Işık, Denetleme Kurulu Başkanı Ali Kahve, Denetleme Kurulu Üyeleri Muharrem Kaya ve İmdat Atak ile birlikte, SGK Bursa İl Müdürlüğü SGK Sosyal Güvenlik Denetmenleri Servis Sorumlusu Erdem Çakar ve Yardımcısı Mehmet Karakoç'u makamında ziyaret etti. Ziyaret esnasında, haklarında rapor düzenlenen ve savcılığa suç duyurusunda bulunulan meslek mensuplarının durumu hakkında bilgi alan BSMMMO Başkanı Ahmet Hikmet Sönmez, "Denetim esnasında düzenlenen raporlar ve bu raporlarla ilgili sahte belge düzenlemekten, meslek mensuplarımızın yargılandığı oluyor. Gerçekten böyle bir durum var ise gereğinin yapılması gerekir. Suç varsa ceza da var! Ama böyle bir durum yoksa, meslek mensubu sehven böyle bir duruma düşüyor ise bu yanlışın düzeltilmesi gerekir" dedi.
"MESLEK MENSUBUNA BİLGİ VERİLMELİ"
Acil sigorta girişlerinin yapılması gerektiği durumlarda, çoğu zaman telefon tebliği ile sigorta girişlerinin yapıldığını dile getiren BSMMMO Başkanı Sönmez, "Telefon tebliği ile yapılan sigorta girişlerinin bir belgeye dayandırılmaması durumunda, denetimlerde sorun yaşanabiliyor ve mali müşavirler sorumlu tutulabiliyorlar" diye konuştu. "Hakkında rapor düzenlenecek meslek mensubu, bize şikayet olduğunda durumdan haberdar oluyor" diyen Ahmet Hikmet Sönmez, sözlerini şöyle sürdürdü: "Oysa tutanak tutulurken, 'Hakkınızda rapor düzenlenecek ve buradaki ifadeniz raporda yer alacak' diye uyarı yapılsa, kişi kendisi hakkında rapor düzenleneceğini bilir ve konudan haberdar olur."
"SAVUNMA HAKKINI ÖNEMSİYORUZ"

"Şikayete istinaden denetim yapıyoruz" diyen SGK Sosyal Güvenlik Denetmenleri Servis Sorumlusu Erdem Çakar ise yürütülen denetimlere ve tutulan raporlara ilişkin şu bilgileri aktardı:
"Önce, kişinin çalışıp çalışmadığı ile ilgili şikayet geliyor. İş yerini incelemeye gidiyoruz. İfadeleri aldıktan ve fiilen çalışılmadığını tespit ettikten sonra hizmeti iptal ediyoruz. Tek kişiyi ilgilendiren durumlarda suç duyurusunda bulunmuyor, sadece hizmeti iptal ediyoruz. Baktığımız temel şey, fiilen çalışılıp çalışılmadığıdır. Fiilen çalışıyorsa, sigortalıdır. Hizmeti de kuruma beyan edilmelidir." Bu işi tamamen ticarete döken sahte iş yerleri ile karşılaştıklarını da ifade eden Erdem Çakar, "Bu gibi organize durumlarda, yine önce gidip tespit ediyoruz. İfadeleri aldıktan sonra suç duyurusunda bulunuyoruz. Ve bu durumu Oda'ya bildiriyoruz" dedi. Savunma hakkına önem verdiklerinin de altını çizen Çakar, savunma hakkı vermeden önyargılı olarak rapor tutmalarının söz konusu bile olmadığını bildirdi. Çakar, konuşmasının sonunda, BSMMMO ile iletişimlerini de güçlendireceklerini kaydetti. 

Hiç yorum yok: