.

.

23 Aralık 2013 Pazartesi

KEP

19 Ocak 2011 tarih ve 27820 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan "Tebligat Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile Tebligat Kanunu’na eklenen "Elektronik Tebligat" başlıklı 7/a maddesine göre, tebligata elverişli bir elektronik adres vererek bu adrese tebligat yapılmasını isteyen kişiye, elektronik yolla tebligat yapılabileceği düzenlenirken,        19 Ocak 2013 tarihinden itibaren Anonim, limited ve sermayesi paylara bölünmüş komandit şirketlere elektronik yolla tebligat yapılması zorunlu hale getirilmiştir.
Ancak Tebligatı yapacak kurumlar arasında sayılan Maliye Bakanlığı, Kamu Gözetimi Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı gibi kurumlar bu konudaki çalışmalarına devam etmekte olup henüz KEP üzerinden e-tebligat yapmaya başlamadıklarından uygulama hayata geçmemiştir.Kamu Kurumları yakın zaman içerisinde Kayıtlı Elektronik Posta Sistemi üzerinden e-tebligat yapmaya başlayacaklarından Sermaye Şirketlerinin KEP hesabı almalarında fayda bulunmaktadır.Bununla birlikte 2014 yılı ticari hayatın elektronik ortama geçiş sürecinde önemli bir dönüm noktası olacağında E-Fatura, E-Defter, MERSİS ve KEP sistemlerinin anahtarı konumunda bulunan E-İmzanızın da bir an önce alınmasında fayda bulunmaktadır.

KAYITLI ELEKTRONİK POSTA (KEP) NEDİR?  Kayıtlı Elektronik Posta (KEP) , Yasal olarak geçerli ve teknik olarak güvenli elektronik posta olarak kabul edilmektedir. Standart elektronik posta (SEP) ile iletişim/belge paylaşımı yasal geçerli olarak ve teknik olarak güvenli kabul edilmeyen, iletimin kesin olarak sağlanamadığı ve inkar edilebilen bir iletişim şeklidir. KEP, e-imza ve zaman damgası kullanılarak, bir elektronik postanın iletildiğini garanti altına almayı, gönderen ve alan tarafların kim olduklarının bilinmesini, gönderilen iletinin ne olduğunun, içeriğinin başkalarınca değiştirilmediğinin ve gönderim zamanının kesin olarak tespit edilmesini sağlamaktadır. KEP, elektronik posta yoluyla yasal geçerli ve teknik olarak güvenli bir şekilde e-belge paylaşımını sağlayabilen ve bu işlemlerle ilgili kesin delil sağlayabilen tek araçtır.

KEP NEDEN KULLANILMALIDIR?  KEP sistemi ile elektronik ortamda yapılan gönderilerin ne zaman yapıldığı, göndericinin ve alıcının kim olduğu ve gönderilen iletinin ve eklerinin ne olduğu, güvenli e-imza ve zaman damgası kullanılarak kesin olarak tespit edilebilmektedir. Sistem içerisinde yer alan taraflar arasında, gönderici taraf iletinin kendisi tarafından gönderilmediğini, alıcı taraf da kendisine ulaşmadığını ve iletim zamanını inkar edememektedir. Kayıtlı elektronik posta (KEP), Yönetmelikte “elektronik iletilerin, gönderimi ve teslimatı da dâhil olmak üzere kullanımına ilişkin olarak hukukî delil sağlayan, elektronik postanın nitelikli şekli” olarak tanımlanmakta ve KEP iletisi de “KEP sistemi içerisinde KEPHS tarafından üretilen KEP delilini içeren ve KEPHS’nin işlem sertifikası ile imzalanmış ileti” olarak ifade edilmektedir.

KEP SİSTEMİ İLE YAPILABİLECEK İŞLEMLER  KEP sistemiyle resmi, özel ve ticari her türlü belge veya yazı kurum, kuruluş ve şahıslar arasında elektronik olarak gönderilip alınabilecek, başka bir deyişle yasal geçerli olarak elektronik yazışma ve bildirim (beyanname, bildirge, başvuru, tebligat, ihtar, ihbar, vb.) yapılabilecektir. Şirketler ile gerçek kişiler arasında ve kurum içi her türlü yazışma, belge paylaşımı, sözleşme, tebligat, ihtar/ihbar, e-fatura, telefon görüşme dökümleri, banka talimatları, hesap ekstreleri, kredi kartı ekstre gönderimleri, siparişler, ihale teklifleri, e-ticaret işlemleri gibi sayısız alanda kullanılmaya başlanacaktır. Kullanıcılar tarafından istendiği takdirde, iletişimin gizliliği sağlanarak güvenli haberleşme ve elektronik belgelerin güvenli bir ortamda saklanması da KEPHS tarafından verilecek katma değerli hizmetleri ile mümkün olabilecektir.

KEP HİZMETİNİ KİMLER SAĞLAYACAK?  KEP sistemi, yasalar ve ilgili mevzuata uygun ve başta ETSI TS 102 640 standardı olmak üzere uluslararası KEP, bilgi güvenliği, ortak kriterler, iş sürekliliği ve olay yönetimi standartlarına uyumlu olarak altyapısını kurmuş ve BTK’dan yetki almış kayıtlı elektronik posta hizmet sağlayıcıları (KEPHS) tarafından işletilecektir. KEPHS’lar, ilgili yasal mevzuat ve ikincil düzenlemeler kapsamında, düzenleyici ve denetleyici otorite tarafından denetlenen güven kurumlarıdır. Ülkemizde KEPHS’lar, BTK tarafından denetleneceklerdir. Ülkemizdeki bir KEPHS, kayıtlı elektronik posta sistemini kuran ve işleten bir anonim şirket veya PTT olabilecektir. Aralık 2013 itibariyle BTK tarafından yetkilendirilmiş 3 KEP Hizmet Sağlayıcısı bulunmaktadır. (PTT KEP, TNB KEP ve TURKKEP)


E Tebligat Yapılacak Kurumlar:

(I) SAYILI CETVEL
(Değişik: 22/12/2005-5436/12 md.)
GENEL BÜTÇE KAPSAMINDAKİ KAMU İDARELERİ

 1) Türkiye Büyük Millet Meclisi
 2) Cumhurbaşkanlığı
 3) Başbakanlık
 4) Anayasa Mahkemesi
 5) Yargıtay
 6) Danıştay
 7) Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu
 8) Sayıştay
 9) Adalet Bakanlığı
 10) Millî Savunma Bakanlığı
 11) İçişleri Bakanlığı
 12) Dışişleri Bakanlığı
 13) Maliye Bakanlığı
 14) Millî Eğitim Bakanlığı
 16) Sağlık Bakanlığı
 17) Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı
 19) Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı
 21) Enerji ve Tabiî Kaynaklar Bakanlığı
 22) Kültür ve Turizm Bakanlığı
 24) Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (7)
 25) Avrupa Birliği Bakanlığı (7)
  26) Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı (7)
  27) Çevre ve Şehircilik Bakanlığı (7)
  28) Ekonomi Bakanlığı
 29) Gençlik ve Spor Bakanlığı (7)
 30) Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı (7)
 31) Gümrük ve Ticaret Bakanlığı (7)
 32) Kalkınma Bakanlığı(7)
 33) Orman ve Su İşleri Bakanlığı (7)
 34) Millî Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği
 35) Millî İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı
 36) Jandarma Genel Komutanlığı
 37) Sahil Güvenlik Komutanlığı
 38) Emniyet Genel Müdürlüğü
 39) Diyanet İşleri Başkanlığı
 40) Hazine Müsteşarlığı
 42) Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı
 43) Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu
 44) Devlet Personel Başkanlığı
 45) Türkiye İstatistik Kurumu
 46) Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı
 47) Gelir İdaresi Başkanlığı
 49) Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü
 50) Meteoroloji Genel Müdürlüğü(9)
 52) Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü
 53) Türkiye Halk Sağlığı Kurumu (10)
 54) Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu(10)


 55) (Ek:4/4/2013-6458/123) Göç İdaresi Genel Müdürlüğü

Hiç yorum yok: