.

.

24 Eylül 2014 Çarşamba

arsa karşılığı teslim edilen bağımsız bölümlere kdv uygulanır mı?

Belediyenin hizmet binası yapımı için kat karşılığı arsa tesliminde KDV hesaplanmalı mıdır?
(02.06.2014 tarih ve 1541 sayılı özelge)
Belediye Başkanlığı ile müteahhit firma arasında düzenlenen sözleşme uyarınca “Kat Karşılığı Belediye Hizmet Binası Yapım İşi” için müteahhide yapılacak arsa teslimi, açık arttırma suretiyle yapılması ya da arsanın belediyenin bir iktisadi işletmesine ait olması halinde KDV’ye tabi olacak, aksi takdirde söz konusu arsanın belediye hizmet binası yapımı karşılığında müteahhide teslimi KDV’ye tabi tutulmayacaktır. Arsa tesliminin vergiye tabi olması halinde ise; söz konusu arsanın teslimi, arsanın iki tam yıldan fazla süreyle Belediye Başkanlığının mülkiyetinde ya da iktisadi işletmenin aktifinde kayıtlı olması kaydıyla, KDV Kanunu’nun 17/4-r maddesine göre KDV’den istisna tutulacak, aksi takdirde KDV uygulanacaktır.
Diğer taraftan, kat karşılığı inşaat sözleşmesi imzalanan müteahhit tarafından Belediye Başkanlığına arsa karşılığında yapılacak olan belediye hizmet binası teslimine ilişkin olarak düzenlenecek olan faturada % 18 oranında KDV hesaplanması gerektiği tabiidir.


Danıştay 3 ve 4.daireleri sayısız karar aldı bu durumda kdv uygulanmaz diye ama maliyenin görüşü işte böyle... güncel görüş.

Hiç yorum yok: