.

.

23 Eylül 2014 Salı

Çalışma Süreleri ve Tatil Hakkı.

HAFTA TATİLİ HAKKI
Hafta tatiline hak kazanmak için ne kadar çalışmalıyım. ?
Hafta tatilinden önce, İş Kanunu’nun 63. maddesine göre belirlenen iş günlerinde tam olarak çalışmanız halinde hafta tatiline hak kazanırsınız. Örneğin; işyerinizde eğer haftanın 6 işgünü toplam 45 saatlik bir çalışma düzeni uygulanıyorsa, hafta tatiline hak kazanabilmeniz için söz konusu 6 günde tam olarak çalışmanız gerekmektedir. Hafta tatili süresi 24 saattir ve bu süre kesintisiz olarak kullandırılmalıdır.

Hafta içinde raporlu olmam halinde hafta tatili hakkımı kaybeder miyim?
Hayır. Bir haftalık süre içinde hekim raporuyla işe gelmediğiniz günler çalışılmış gibi sayılır ve o haftanın tamamını raporlu geçirseniz dahi hafta tatiline hak kazanırsınız.

İşveren hafta tatili iznimde ücret ödemek zorunda mıdır?
Kesinlikle evet. Çünkü hafta tatili, ücretli kullandırılması gereken bir izindir.
Hafta tatili gününde çalışmasanız dahi, o günün ücretini tam olarak alırsınız.

Hafta tatilimde çalışma yapmam halinde ücretim nasıl ödenir?
Hafta tatili günleri yapılan çalışmalar, haftada 45 saatlik çalışma süresinin aşılmasına neden
olacağından, fazla çalışma gibi ücretlendirilmelidir. Örneğin; bir işçinin hafta tatilinin Pazar günü olduğunu ve bu işçinin Pazar günü çalıştığını düşündüğümüzde,bu işçi kanuna göre hafta tatili ücreti olarak çalışmadan o güne ait yevmiyesini alacak,ayrıca tatil yapmayarak çalıştığı için ilave bir yevmiyeye daha hak kazanacak,fakat bu çalışma aynı zamanda haftada 45 saatlik yasal çalışma süresini aşmasına neden olduğundan,% 50 zamlı yani birbuçuk yevmiye olarak ödenecek, dolayısıyla söz konusu işçi bir günlük hafta tatili çalışması için toplamda ikibuçuk yevmiyeye alacaktır.

GENEL TATİL HAKKI
Ulusal bayram ve genel tatil günleri hangileridir?
29 Ekim ulusal bayramdır. 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs, 30 Ağustos, Ramazan
Bayramı ve Kurban Bayramı günleri ise genel tatil olarak kabul edilir.
- 29 Ekim 1.5 gün - 1 Ocak, 23 Nisan, 1 Mayıs, 19 Mayıs ve 30 Ağustos 1’er gün,
- Ramazan Bayramı 3.5 gün, Kurban Bayramı 4.5 gündür. 30 Soruda İşçinin Dinlenme Hakkı 19

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam zorunlu mudur?
Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışıp çalışmayacağınıza dair, işverenle imzalayacağınız
hizmet aktine yazılı bir hüküm konulabilir ya da işyerinizde uygulanmakta olan bir toplu iş sözleşmesi varsa bu hususta toplu iş sözleşmesi ile genel bir düzenleme yapılmış olabilir. Bu durumlarda
sözleşmelerdeki hükümlere göre hareket edilir.Ancak, yazılı hüküm olmadığı hallerde işverenin
herhangibir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmanızı talep edebilmesi için önceden yazılı
onayınızı almış olması gereklidir.

Ulusal bayram ve genel tatil günlerinde çalışmam halinde ücretim nasıl ödenir?
Herhangibir ulusal bayram ve genel tatil gününde çalışmamanız halinde işvereniniz o güne ait ücretinizi tam olarak ödeyecektir.Çalışma yapmanız halinde ise, çalıştığınız hergün için
ilave bir yevmiye daha vermesi gereklidir.Örneğin Nisan ayında 23 Nisan genel tatil günü çalışma
yapmayan ancak, onun dışında kalan tüm günlerde çalışan bir işçi 30 günlük ücrete hak kazanırken, 23 Nisan günü de çalışma yapan bir işçi, genel tatil çalışmasından dolayı ilave bir yevmiyeye daha hak kazandığından, 31 günlük ücret alacaktır.

4857 Sayılı Yeni İş Kanunu’ndan sonra hazırlanan yönetmeliklerden biri olan İş Kanununa İlişkin Çalışma Süreleri Yönetmeliği06.04.2004 günü resmi gazetede yayımlanmıştır.  4857 Sayılı Kanun ve bahse konu yönetmeliğe göre; haftalık çalışma süresi en çok 45 saattir ve aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır. Haftanın iş günlerinden birinde kısmen çalışılan işyerlerinde, bu süre haftalık çalışma süresinden düşüldükten sonra, çalışılan sürenin çalışılan gün sayısına bölünmesi suretiyle günlük çalışma süreleri belirlenir ve günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz.
            Ayrıca; aynı gün İş Kanununa İlişkin Fazla Çalışma ve Fazla Sürelerle Çalışma Yönetmeliği de resmi gazetede yayımlandı. Bu yönetmeliğe göre;
            “Fazla çalışma: İş Kanununda yazılı koşullar çerçevesinde haftalık 45 saati aşan çalışmaları,
Fazla sürelerle çalışma: Haftalık çalışma süresinin işçi ile işveren arasında yapılan sözleşmede 45 saatin altında belirlendiği durumlarda bu çalışma süresini aşan ve 45 saate kadar yapılan çalışmalardır.
Fazla çalışmanın her saati için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen tutarının yüzde elli yükseltilmesi suretiyle ödenir.
Fazla sürelerle çalışmalarda her bir saat fazla çalışma için verilecek ücret, normal çalışma ücretinin saat başına düşen miktarının yüzde yirmibeş yükseltilmesiyle ödenir. Fakat her halukarda, her bir işçinin fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz.”
            Yönetmeliğin, “Fazla Çalışma Yaptırılacak İşçinin Onayı” başlıklı 9 uncu maddesine göre,
“Fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma yaptırmak için işçinin yazılı onayının alınması gerekir. Zorunlu nedenlerle veya olağanüstü durumlarda yapılan fazla çalışma ve fazla sürelerle çalışma için bu onay aranmaz.
Fazla çalışma ihtiyacı olan işverence bu onay her yıl başında işçilerden yazılı olarak alınır ve işçi özlük dosyasında saklanır.”
            Görüldüğü üzere işçileri işe alırken Hizmet Akdinde işçi fazla mesai yapmayı kabul etmiştir gibi yazılan bir ibare sadece ilk yılı kapsamaktadır ve yukarıda da belirtildiği üzere daha sonraki her yıl işçiden fazla mesai için muvafakat alınması gerekmektedir. 


Hiç yorum yok: