.

.

29 Ocak 2016 Cuma

Maliye GEKSİS'i Hizmete Açtı,


ilk düzenlemede, 22.1.2016 de,GV 99.sirküler ile yapılmıştır.Bu sirküler ile, Gelir ve Kurumlar Vergisi iade işlemlerinin hızlandırılması, iade işlemlerine asgarî bir standart getirilerek uygulama birliğinin sağlanması amaçlanmaktadır.Anılan Sirkülerde; Gelir ve kurumlar vergisine yönelik iade taleplerinde, mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alınarak, Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından kullanıma hazırlanan Gelir ve Kurumlar Vergisi Standart İade Sisteminin (GEKSİS) kullanılacağı belirtilerek, gelir ve kurumlar vergisi mükelleflerinin 2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerine yönelik iade taleplerini bahse konu Sistemi kullanmak suretiyle yapacakları, bu sistem (GEKSİS)  ile mükelleflerin elektronik ortamda gönderecekleri bilgi ve belgeler esas alınarak Gelir-Kurumlar Vergisi iadelerine yönelik kontrol ve analizlerin elektronik ortamda yapılarak özet bir rapor halinde iadeyi yapacak birime ve mükellefe sunulacağı açıklanmıştır.                                                                                      2015 ve izleyen vergilendirme dönemlerindeki iadelerde  uygulanacak bu sistemin ayrıntıları aşağıda açıklanmıştır.


I- Uygulamanın Kapsamı   Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri aşağıda belirtilen iade taleplerini GEKSİS üzerinden yapacaklardır.

193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun;
Geçici vergi iade talepleri (GVK.Mad. Mük 120)
Tevkif edilmiş vergilerden kaynaklanan gelir vergisi iade talepleri (GVK. Mad. 121)

 5520 sayılı Kurumlar Vergisi Kanununun;
Geçici vergi iade talepleri (KVK Mad. 32)
Tevkif edilmiş vergilerden kaynaklanan kurumlar vergisi iade talepleri (KVK. Mad. 34)

Maliye Bakanlığı tarafından gerekli görülen bilgi ve belgeler elektronik ortamda verilecektir.

 3. Uygulama İle İlgili Diğer Hususlar

  • İade talebine ilişkin olarak elektronik ortamda alınması uygun görülen liste ve/veya tablolar dışında kalan diğer belgeler önceden olduğu gibi vergi dairesine intikal ettirilecektir (Dilekçe ile Ekinde Gerekli Belgelerle).

  • Vergi daireleri mükelleflerin iade taleplerini, sistem tarafından üretilecek Gelir ve Kurumlar Vergisi İadesi Kontrol Raporu çerçevesinde değerlendirerek ilgili Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde ve Sirkülerlerinde belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde sonuçlandıracaktır.

  • Mükelleflerin iade talepleri, 252 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğinde belirtilen esas ve süreler itibarıyla geçerlilik kazanacaktır. .

  • Mükellefler talep ettikleri iadenin konusuna ve beyan ettikleri kazanç türlerine göre Maliye Bakanlığının uygun göreceği liste ve tabloları aşağıdaki esaslara uygun olarak elektronik ortamda vereceklerdir:

  • Her bir tevsik edici belge, fatura düzenleme limitinin altında kalsa dahi, bu liste ve tablolara ayrı ayrı girilecektir.

  • Aynı mükelleften yapılan alımlar, bu liste ve tablolara belge bazında ayrı ayrı girilecektir.

  • Liste ve tabloların doldurulmasında uyulacak kurallara internet vergi dairesinden ulaşılabilecektir.

  • Elektronik ortamda alınan belgelerin ayrıca kâğıt ortamında verilmesine gerek bulunmamaktadır.  


Hiç yorum yok: