.

.

15 Aralık 2010 Çarşamba

Ernst&Young 2010/98 sirküleri ile hatırlatılan 2009 ind.orandan kdv iadesi son hak.

Tarih: 15.12.2010
Konu: 2009 yılı indirimli orana tabi işlemlere ilişkin iade talebinin en geç 2010/Kasım dönemine ait KDV beyannamesi ile yapılması gerekmektedir.

Özet: 99 nolu kdvgt indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmının, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden veya mahsuben iade edilebileceği belirtilmiştir. Tebliğde iade talebinin en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannamesi ile yapılması gerektiği ifade edilmiştir.Buna göre, 2009 takvim yılında gerçekleşen indirimli orana tabi işlemler nedeniyle doğan KDV iadelerinin talep edilebilmesi için son başvuru tarihi, 2010/Kasım dönemi KDV beyannamesinin verilme süresinin son günü olan 24 Aralık 2010 olmaktadır. İade talebi 2010/Kasım dönemi KDV beyannamesi ile yapılacaktır.
Bu tarihe kadar iade talebinde bulunmayan mükellefler bu haklarını kaybederler.

KDVK 29/2 “Bir vergilendirme döneminde indirilecek kdv toplamı, mükellefin vergiye tâbi işlemleri dolayısıyla hesaplanan katma değer vergisi toplamından fazla olduğu takdirde, aradaki fark sonraki dönemlere devrolunur ve iade edilmez.” hükmü yer almaktadır. Fıkranın devamında ise 28.md uyarınca BK tarafından vergi nispeti indirilen teslim ve hizmetlerle ilgili olup teslim ve hizmetin gerçekleştiği vergilendirme döneminde indirilemeyen ve tutarı BKnca tespit edilecek sınırı aşan verginin, bu mükelleflerin vergi ve sosyal sigorta prim borçları ile genel ve katma bütçeli idareler ile belediyelere olan borçlarına ya da döner sermayeli kuruluşlar ile sermayesinin % 51'i veya daha fazlası kamuya ait olan veya özelleştirme kapsamında bulunan işletmeler organize sanayi bölgelerinden temin ettikleri mal ve hizmet bedellerine ilişkin borçlarına mahsuben ödeneceği belirtilmektedir. Yılı içinde mahsuben iade edilemeyen vergi izleyen yıl içinde talep edilmesi şartıyla nakden veya mükellefin yukarıda sayılan borçlarına mahsuben iade edilir.

99 nolu kdvgt indirimli orana tabi işlemlerde iade uygulamasının usul ve esaslarına yer verilmiştir.

Söz konusu tebliğin “1.5. Yılı İçinde Mahsup Edilemeyen Vergilerin İadesi” bölümünde indirimli orana tabi işlemlerden doğan KDV iade alacağının yılı içinde mahsuben iade edilemeyen kısmının, izleyen yıl içinde mükellefin isteğine bağlı olarak, nakden/mahsuben iade edilebileceği belirtilmiştir. Tebliğde iade talebinin, en erken izleyen yılın Ocak dönemine ait olup Şubat ayı içinde verilecek, en geç Kasım dönemine ait olup Aralık ayı içinde verilecek KDV beyannamesi ile yapılması gerektiği ifade edilmiştir.Buna göre, 2009 takvim yılında gerçekleşen indirimli orana tabi işlemler nedeniyle doğan KDV iadelerinin talep edilebilmesi için son başvuru tarihi, 2010/Kasım dönemi KDV beyannamesinin verilme süresinin son günü olan 24 Aralık 2010 tarihidir. İade talebi 2010/Kasım dönemi KDV beyannamesi ile yapılacaktır. En geç bu tarihe kadar iade talebinde bulunmayan mükellefler bu haklarını kaybederler.

Diğer iade türlerinden farklı olarak indirimli orana tabi işlemler nedeniyle doğan iade talebinin belirtilen süre içerisinde yapılmaması halinde, sonradan düzeltme beyannamesi verilerek tercih hakkının iade yönünde değiştirilmesi mümkün değildir.

Diğer taraftan 2009 takvim yılı içerisinde iade talebinde bulunan ancak cari yıl içerisinde talep edilen iade tutarının tamamını mahsup yolu ile kullanmayan mükellefler de bakiye alacak tutarlarını aynı tarih içerisinde yeniden yıllık iade uygulaması çerçevesinde beyan ve talep edeceklerdir. Bakiye alacaklarını yeniden beyan edip iade talep etmeyen mükellefler de bu haklarını kaybedecektir. Bakiye KDV iade alacağı, KDV beyannamesinin hem “Satış İadeleri veya Gerçekleşmeyen İşlemler Nedeniyle Düzeltilecek KDV” satırına hem de “İade Edilecek KDV” satırına yazılacaktır.

Hiç yorum yok: