.

.

21 Ekim 2011 Cuma

Yeni VUK Amortisman

TTK’na göre 1.1.2013 den itibaren TMSK tarafından yayınlanan UFRS na tam uyumlu TFRS hakkında seminerlerde eğitimlerde en çok vakit harcananların başında Amortisman uygulaması gelmektedir.Gerek MDV ilgili standartlar gerekse amortismana ilişkin standartlar zor konular olarak ortaya çıkıyor.Yıllarca MB nın yayınladığı kural ve ömürlere göre amortisman ayırırken, her işletmenin kendisine özgü ömürlerle tercih ettiği yeni yöntemlerle amortisman ayırması herkese oldukça zor geliyor.Vergi Konseyinin VUK tasarısını 2.Kısım, 1.Bölümünde düzenlenen amortisman değişiklikler şöyle :

Amortisman uygulama süresi
a) Süre bakımından-Madde 226-

(1)Amortisman süresi, kıymetlerin aktife girdiği tarihten başlar. Bu sürenin yıl olarak hesaplanması için (1) rakamı mükellefçe uygulanan orana bölünür. Kıymetlerin aktife girdiği hesap dönemi için gün esasından hareketle amortisman ayrılır.
(2) Mükellefler, Maliye Bakanlığının iktisadi kıymetler için belirlediği faydalı ömürlerden kısa olmamak üzere amortisman süresini belirlemekte serbesttirler.
(3) Her yılın amortismanı ancak o yıla ait değerlemede dikkate alınabilir.
(4) Amortismanın herhangi bir yıl yapılmamasından veya ilk uygulanan orandan düşük bir oranla yapılmasından dolayı amortisman süresi uzatılamaz.

Amortisman konusunda 2 değişiklik var.İkisi de UFRS ına yaklaşan değişikler;
1.değişiklik ilk yıl kıst dönem uygulaması tüm iktisadi kıymetler için günlük olarak uygulamaya alınıyor.

2.değişiklik mükelleflere dilediği ömrü uzatarak seçme izin veriliyor. Bu taslak bu hali ile yürürlüğe girerse MB Tebliğleri genel olarak tespit edilebilecek en az ömür şeklinde uygulanacak buna eşit ve üstündeki ömürler şirketler için uygulanabilir hale gelecek.
Taslak üzerine diğer tavsiyeler:
1)İlk yıl kısttan dolayı eksik ayrılan gün kadar günün,ömrün sonuna,sonraki yıla sarkmasına ilişkin düzenleme yapılmalıdır.
2)UFRSnda yer alan Kalıntı Değer kavramı incelenerek vergi kanunlarına en azından binalar ve büyük makine teçhizat için alınması sağlanmalıdır.
3)Büyük farklar çıkaracak olan Bina ve üzerinde yer aldığı Arsanın mali tablolarda ayrıştırılması ve sonra arsalara amortisman ayrılmaması uygulaması vergi kanunlarına ilave edilmelidir.
4)Tebliğdeki ömründen önce değerini yitiren iktisadi kıymetlerin fevkalade amortisman uygulaması ile değerinin sıfırlanması için daha kolay ve kullanışlı bir olağanüstü amortisman uygulaması vergi kanunlarına alınmalıdır.
(MuhasebeVergi -Özkan Cengiz den kısaltmadır)

Hiç yorum yok: