.

.

8 Mayıs 2007 Salı

Ltd den AŞ ye ve...........

Limited şirketin Anonim şirkete dönüşümünün yeni AŞ kuruluşundan farkı yok.
Hatta daha fazla işlemi var,şöyle yeni kurulan şirkette ayni sermaye tercihi yapılmayıp nakdi sermaye ile kuruluş yapıldığında gerek kalmayan mahkemece bilirkişi atanması bu dönüşümde mutlaka var.Çünkü dönüşme öncesi var olan Ltd nin özsermayesinin tesbit edilmesi gerekiyor bu işlem de hakimin atadığı bilirkişi tarafından yapılıyor.
AŞ yi Ltd den periyodik işlemler bazında ayıran en önemli fark her yıl genel kurul yapma zorunluluğu.Genel kurul yapılmama ihmal edilme durumunda ticaret sicil işlemleri aksıyabiliyor.Ve bu tür şirketlerde ortak sayısı fazla olsa bir tek kişi karar da etkin olduğundan genel kurul yapmanın gerçek anlamda bir faydası olmuyor sadece bürokratik bir zorunluluk olduğundan yapılıyor, o nedenle pek çok kez ihmalde edilebiliyor.Bunun yanısıra AŞ nin hisse devrinin (anasözleşmeye kısıtlayıcı bir başka eklenmemiş olması halinde) noter tasdikine tabi olmaması önemli bir farklılıktır.Limited şirketlerde hisse devri ortaklar kurulunca benimsenip ticaret sicil den tescil ve ticaret sicil gazetesinde ilan edilmedikçe geçerli olmaz, bu hakim ortağın bilgisi dışında şirket hisselerinin el değiştirmesini ve sürpriz bir ortakla karşılaşılmasını engeller.
Ayrıca bu dönüşümden sonra değişmiş ünvanla sürecek işlerde belli bir süre daha önceden başlanmış iş ve ilişkilerde şirketi temsil ve ilzam edenin imza sirküleri yanısıra unvan değişikliği gazetesininde istendiğinde ibraz edilmek üzere hazır bulundurulması gerekir.
--------------------------------------------------------------
Geçen yıl değişen ve bu yıl daha çok üzerinde durulacağı anlaşılan bazı vergi kavramları hakkında size kısaca bilgi vermek istiyoruz:

Transfer Fiyatlandırması Yoluyla Örtülü Kazanç Dağıtımının Tanımı ;Vergi mükellefinin ilişkili kişilerle, piyasada geçerli fiyatlara uygun olmayan bedellerle mal veya hizmet alım/satımı yapması halinde örtülü kazançtan söz edilecektir.
Evet bu sözün içinde 3 kavram var ki biraz daha açıklık getirmemiz gerekiyor:
1-İlişkili Kişinin Tanımı: İlişkili kişi, kurumların kendi ortakları, ortakların ilgili bulunduğu gerçek kişi veya kurum, idaresi, denetimi veya sermayesi bakımından doğrudan veya dolaylı olarak bağlı bulunduğu ya da nüfuzu altında bulundurduğu gerçek kişi veya kurumları ifade etmektedir. Ortakların eşleri, ortakların veya eşlerinin üstsoy ve altsoyu, üçüncü derece dahil yansoy hısımları, kayın hısımları da ilişkili kişi sayılmıştır.Ayrıca vergi cenneti diye tanımlanan hiç vergi olmayan yada çok düşük vergi uygulanan ülkelerde bulunan kişilerle yapılmış tüm işlemler ilişkili kişilerle yapılmış sayılacaktır.
2-Emsallere Uygunluk İlkesi : Fiyat veya bedelin, aralarında ilişkinin bulunmaması durumunda oluşacak fiyat veya bedele uygun olmasını ifade etmektedir. Emsallere uygunluk ilkesi doğrultusunda tespit edilen fiyat veya bedellere ilişkin hesaplamalara ait kayıt, cetvel ve belgelerin ispat edici kağıtlar olarak saklanması zorunlu kılınmıştır.
3-Mal veya hizmet alım/satımı yapmak: Alım, satım, imalat ve inşaat işlemleri, kiralama ve kiraya verme işlemleri, ödünç para alınması ve verilmesi, ikramiye, ücret ve benzeri ödemeleri gerektiren işlemlerin her hal ve şartta mal veya hizmet alım ya da satımı olarak değerlendirileceği ifade edilmiştir. Bu basitleştirerek anlatmaya çalıştığımız şekilde ilişkilerle sürmekte olan mal/hizmet alımlarında artık daha dikkatli olunması gerekmektedir.Bu durumların tesbiti halinde hesaplanacak farklar üzerinden cezalı vergi tarhiyatı yapılacaktır.
---------------------------------------------------
Yıllardır belirsiz aralıklarla sizlere gönderdiğim bu mesajları bir blog da topladım.Adresi http://muhasebegunlugum.blogspot.com. Bu adresi tıkladığınızda tarih sırası ile mesajlarımı okuyabileceksiniz.Yani artık bunları saklamak zorunda değilsiniz.Bir ikinci blog daha başlattım.Bunda da güncel konulardaki son gelişmeler yer alıyor.Bunun adresi de http://guncelmevzuat.blogspot.com.Tabi güncel konu dediysem,bizim mesleğimiz ile ilgili güncel konular.

Hiç yorum yok: