.

.

28 Nisan 2010 Çarşamba

Tarım ürününe ihracat iadesi hk.(vergide gündem sitesinden)

Tarih: 27.04.2010
Konu: ''Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Tebliği'' yayımlandı.

Özet: Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu tarafından hazırlanan 2010/5 numaralı Tebliğ, 15 Nisan 2010 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tebliğ ile ihracat iadelerinin yapılacağı tarımsal ürünler, ihracat iadesi miktarları, miktar barajı ve azami ödeme oranları belirlenmiştir. Ayrıca Tebliğ’de ihracat iadelerinin mahsup yoluyla karşılanacağı ve mahsup işlemlerinin nasıl gerçekleştirileceğine ilişkin uygulamaya yer verilmektedir.
2010/5 numaralı Tarımsal Ürünlerde İhracat İadesi Yardımlarına İlişkin Para-Kredi ve Koordinasyon Kurulu Tebliği, 15/4/2010 RG’de yayımlanmıştır.Bu Tebliğ,1/1/2010 dan geçerli olmak üzere yayımlandığı tarihte yürürlüğe girmiştir.Sirküler ekinde yer alan Tablo-1, Tebliğ’in 5. maddesinde düzenlenmiş orijinal tablodur. Tablo-2’de ise Tebliğ’in diğer maddeleriyle belirlenmiş kimi ürünler için istisnai oranlar ve uygulamalar verilmiştir. İhracat ürünlerinin ihracat iade miktarı, miktar barajı ve azami ödeme oranları incelenirken istisnai bir durumun olup olmadığı, Tablo-2’den ayrıca kontrol edilmelidir. (tablolar için http://www.vergidegundem.com/Sirkuler.aspx?circular_id=2374)
İhracat iadesi İhracat iadeleri,Sirkülere ekli Tablo-1’de yer alan,ihracatı gerçekleşmiş ürünlerin ihracat iade miktarı ve azami ödeme oranları dikkate alınarak ihracatçı adına TCMBda açılacak hesaptan aşağıda belirtilen giderlerin mahsubu yoluyla karşılanır. Mahsup işlemlerinden yararlanabilmek için fiili ihracat tarihinden itibaren en geç 1 yıl içerisinde, ibrazı zorunlu belgelerle birlikte, doğrudan bağlı bulunulan veya kanuni merkez veya şubelerin bulunduğu yerdeki ihracatçı birliğine müracaat edilmelidir.
Mahsup edilecek giderler Mahsup yoluyla karşılanacak giderler; vergiler, vergi cezaları, SGK primleri, haberleşme giderleri (sabit telefon, telefaks vb.), enerji giderleri (elektrik ve doğalgaz), Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na ve ilgili tasfiye halindeki bankalara olan borçlar ve bunların gecikme zammı ve faizlerine ilişkin giderlerdir. İhracatçı firmalar; hak edişlerinin en fazla % 50’lik kısmını, ihraç ettikleri ürünü satın aldıkları veya söz konusu ürünün ihraç edilebilmesi amacıyla gerçekleştirilen faaliyetler kapsamında mal ve hizmet satın aldıkları firmalara giderlerin mahsubunda kullanılmak üzere devredebilirler. İmalatçı firmaların,ihracatlarını kendi dış ticaret şirketleri veya şirketlerininde yer aldığı aynı kuruluş bünyesindeki bir dış ticaret firması ile gerçekleştirmeleri ve ihracatçı firmanın imalatçı firmaya hak edişlerini devretmesi halinde;teşvikten yararlanabilir. Mahsup işlemlerine esas alınacak fiili ihracat, 01.01.2010 ile 31.12.2010 tarihleri arasında gerçekleşmiş olmalıdır. Ancak giderlerin mahsubuna 31.12.2010 tarihinden sonra da devam edilecektir.
Tarım üretim sözleşmesi kapsamında ihracat Tablo-1’de ilk 6 sırada yer alan tarım ürünlerinin İhracat Bağlantılı Tarım Üretim Sözleşmesi kapsamında temin edilip ihraç edilmeleri halinde, mahsup işlemlerinde kullanılacak ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları % 50 oranında arttırılacaktır. Bu şekilde hesaplanacak artış tutarının %60ı üreticiye nakit ödenecek;kalan %40ı ise giderlerden mahsup edilecektir. Sözleşme kapsamında artırımlı iadelerden yararlanabilmek için sözleşme ile birlikte ilgili ihracatçı birliğine ürünü idrak tarihinden asgari 3ay önce müracaat etmelidir. Ancak Tebliğ’de bu sürenin ürünün özelliğine ve ilk idrak tarihine göre 45 güne kadar düşürülebileceği belirtilmiştir.İhracatçılar,Tablo-1’de yer alan ürünlerden 2, 3, 4 ve 5. sırada bulunan mamullerin üretiminde hammadde olarak kullandıkları ürünleri, sahip oldukları veya kiraladıkları tarım arazilerinde yetiştirmeleri ve durumu idrak tarihinden önce ilgili ihracatçı birliğine tevsik etmeleri halinde, artırımlı iadenin tamamından mahsup yoluyla faydalanabilirler.
İhracatçıların Tablo-1’de yer alan ürünleri organik tarım yöntemleri ile üretmeleri ve bu durumu Organik Ürün Sertifikası ile tevsik etmeleri halinde, ihracat iade miktarları ve azami ödeme oranları % 50 oranında arttırılacak ve ihracatçılar bu artış tutarından giderlerin mahsubu yoluyla faydalanacaklardır.
Mahsup hesabına dahil edilmeyecek ihracatlar Aşağıdaki kapsamda yer alan ihracat işlemleri mahsup hesabına katılmayacaktır.
• İthalat rejimi çerçevesinde ithal edilmiş bulunan yabancı malların ihracatı,
• Transit ticaret,
• Sınır ve kıyı ticareti,
• Sınır Ticaret Merkezleri kapsamında yapılan ihracat,
• Bedelsiz ihracat,
• Bağlı muamele ve takas,
• 4458 sayılı Gümrük Kanunu’nun 128 ila 134. madde hükümleri çerçevesinde ithal edilerek işlenmesi sonucunda ihracat,
• Mer’i Hariçte İşleme Rejimi Kararı ve Hariçte İşleme Rejimi Tebliği hükümleri çerçevesinde ihracat,
• İhracat sayılan yurt içi satış ve teslimler,
• Gümrük hattı dışı eşya satış mağazalarına yapılan ihracat,
Ayrıca, 2010/5 sayılı Tebliğ uyarınca yapılan konsinye ihracatlar, kesin satış faturasında belirtilen FOB birim ihraç fiyatının, gümrük beyannamesinde belirtilen FOB birim ihraç fiyatının % 50’sinin altında olması halinde mahsup işlemlerinden yararlandırılmaz.

Hiç yorum yok: