.

.

22 Şubat 2012 Çarşamba

Doğum Borçlanması

Doğum borçlanması soruları Bilindiği üzere, borçlanmaya konu olan süreler itibariyle, sadece işçi kadınlar, ilk defa sigortalı olarak çalışmaya başladıkları tarihten sonra, iki defaya mahsus olmak üzere, doğum yaptıkları tarihten itibaren geçen en fazla iki yıllık süreleri, bu sürede adlarına prim ödenmemiş olması ve çocuklarının yaşaması şartıyla borçlanabilmektedirler. Yani;
1-Kadının doğum öncesinde işe girerek sigortalılık şartını yerine getirmesi,
2-Doğumun çalıştığı işinden ayrıldıktan sonra 300 gün içinde gerçekleşmesi,
3-Doğumdan sonra sigortalı kadın adına prim ödenmemesi,
4-Kadının borçlanacağı sürede çocuğunun yaşaması gerekmektedir.
Böylece işçi olarak işyerinde çalışan kadın sigortalılar, tabi oldukları iş kanunları gereğince verilen ücretsiz doğum ya da analık izin sürelerini borçlanacaklardır. Şöyle ki,
a)Kadın sigortalı, doğumdan sonra iki yıldan daha az bir süreyi çalışmadan geçirmiş ise bu süreleri de borçlanabilecektir.
b)Sigortalı olarak çalışmaya başladıktan sonra ilk doğumunu yapan ve iki yıllık süre dolmadan ve sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı, ilk doğumdan ikinci doğuma kadar geçen süre ile ikinci doğum için borçlanabileceği iki yıllık sürenin toplamı kadar geçen süreyi borçlanabilecektir.
c)Birinci doğumun gerçekleştiği tarihten itibaren iki yıllık süre geçtikten sonra ve sigortalı olarak tekrar çalışmaya başlamadan ikinci doğumunu yapan kadın sigortalı birinci doğum nedeniyle çalışmadan geçirdiği iki yıllık süreyi borçlanabilecek, ancak ikinci doğum için iki yıllık süreyi borçlanamayacaktır.
d)4/a sigortalısı kadın işçinin işyerinde çalışırken doğum nedeniyle çalışmasına ara verip iki yıllık süreyi tamamladıktan veya tamamlamadan 4/b sigortalısı esnaf ve 2008 yılı Ekim ayı başından sonra ilk defa 4/c kapsamında çalışan memur kadın sigortalılar da borçlanma talep tarihinde 4/a sigortalısı olma şartı bulunmadığından, doğumdan sonra geçen sürelerini borçlanabilmektedirler.
Doğum borçlanması yapabilir miyim?Z.B.: 1950 doğumluyum. İşe başlangıç tarihim, 1967.Toplam 632 günüm var. Hamileyken 1971'de doğum nedeniyle işten ayrıldım. İlk çocuğum, 1972'de; İkinci çocuğum da 1976'da dünyaya geldi. Ama o arada sigortam yoktu. İstanbul'da 1967'de çalıştığım işyeri, sigortamı 5 sene yatırmamış. Şu an şirket kapalı ve sahibi vefat etmiş. Bu işyerinde çalışan 2 şahit buldum. Bana yol gösterir misiniz? İstanbul'da konunun uzmanı avukat vs tavsiye edebilir misiniz? İki doğum için de borçlanma yapabilir miyim? Bu koşullarda en kısa zamanda emekli olmam için nasıl bir yol izlemeliyim?

C: Okuyucum, eğer hamilelik öncesi sigortalılığı dava yoluyla kanıtlanabilirse ve işten ayrıldıktan sonra, 300 gün içerisinde doğum yapmışsa, sadece ilk doğumunu borçlanabilecektir. Ben, yazılarımda avukat tavsiyesi yapmıyorum. Okuyucum, kendisi güven duyduğu ve bu konularda dava kazanmış avukat araştırarak işe başlayabilecektir.
Sorudaki bayan, doğum borçlanması yapabilir mi? 5510 s.K.m 41 hk sorum: 1962 doğumlu bayan, ilk işe başlama tarihi, 20.01.1981. doğum yaptığı tarih, 29.09.1992; doğumdan önceki işten ayrılış tarihi, 30.05.1991. Doğum sonrası tekrar işe başlama tarihi, 22.03.2002'dir. 300 gün şartı kafamı karıştırdı. Bu bayan, doğum borçlanması yapabilir mi? C: Bayanın işten ayrılış tarihi, 30.05.1991 ve doğum yaptığı tarih ise 29.09.1992. İşten ayrıldıktan 480 gün sonra doğumu nedeniyle doğum borçlanması yapamaz.

Hiç yorum yok: