.

.

1 Şubat 2012 Çarşamba

GSS 60/C-1 ve 60/g

SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığından oluşan üç kamu sosyal güvenlik kurumu tek çatı altında birleşip,3ayrı sosyal güvenlik kanunu da 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile tek sosyal güvenlik kanununa dönüştürülünce,3 yılı aşkın sürede 4/a, 4b ve 4/c kodlarına alıştık.1 Ekim 2008 öncesinde SSK'lı, Bağ-Kur'lu ve Emekli Sandığı iştirakçisi olarak tanımlanan sigortalılık statüleri, 5510 sayılı Kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (a), (b) ve (c) benlerinde tanımlanınca;
SSK sigortalıları 4/a'lı,
Bağ-Kur sigortalıları 4/b'li,
Emekli Sandığı iştirakçileri de 4/c)'li olarak adlandırılmaya başlandı.
60/c-1 ve 60/g SİGORTALISI Genel sağlık sigortasının 1/1/2012 den itibaren yürürlüğe girmesiyle,herhangi bir şekilde sosyal güvenlik kapsamında bulunmayanlar da gss açısından '60/c-1'li' veya '60/g'li' olarak tanımlanacak.Genel sağlık sigortalısı sayılanlar, 5510 sayılı SS ve GSS Kanununun 60/1 fıkrasında bentler halinde sayılmış.60.md g bendi hariç diğer bentleri dışında kalan ve başka ülkede sağlık sigortasından yararlanma hakkı bulunmayan vatandaşlar,öncelikle 60.md (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar.Gelir testi sonucu gss statüleri ya 60/g kapsamında devam edecek ya da 60/c-1 olacak .
60/c-1'LİLER Yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte birinden az olduğu tespit edilenler, 60. maddenin birinci fıkrasının (c/1) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Yani bunlar '60/c-1'li' olacaklar ve genel sağlık sigortası primleri devlet tarafından karşılanacak.
60/g'LİLER Yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı asgari ücretin üçte biri ve üzerinde olduğu tespit edilenler, 60. maddenin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacaklar. Yani bunlar '60/g'li' olacaklar ve genel sağlık sigortası primlerini gelir durumuna göre kendileri ödeyecekler.
60/g'li olup, yapılacak gelir testi sonucunda, aile içindeki gelirin kişi başına düşen aylık tutarı;
295,50 TL'den 886,50 TL'ye kadar olanlar 35,46 TL,
886,50 TL'den 1.773 TL'ye kadar olanlar 106,38 TL,
1.773 TL ve üzerinde olanlar ise 212,76 TL, genel sağlık sigortası primi ödeyecekler.
Borçlu 4/b'linin eşi GSS'li olabilir 60 günden fazla prim borcu olup, tecil veya taksitlendirme talebinde bulunmayan 4/b (Bağ-Kur) sigortalısı ile bakmakla yükümlü olduğu eşi ve eğitimi devam eden 18 yaş üstü çocukları sağlık hizmetlerinden yararlanamıyor. Ancak bu kişilerin bakmakla yükümlü olduğu eş ve 18 yaş üstü çocukları genel sağlık sigortalısı olmak için talepte bulunabiliyorlar.Talepte bulunduktan sonra gelir testi için ikametlerinin bulunduğu sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarına başvurmaları halinde, gelir tespiti sonuçlarına göre (60/g) kapsamında prim ödemek suretiyle veya (60/c-1) kapsamında primleri devlet tarafından karşılanmak suretiyle sağlık hizmetlerinde yararlanabilecekler. Ancak 4/b sigortalısı, bu şekilde (60/g) kapsamında tescil edilen kişinin, bakmakla yükümlü olduğu kişi olarak sağlık yardımlarından yararlanamayacak.
Banka sandığı mensuplarının çocukları Oğlumuz 23.12.1992 doğumlu. Sağlık yardımı, doğumundan bugüne kadar Garanti Bankası Emekli Sandığı Vakfından faydalandı. Şu anda liseden mezun ve üniversite imtihanlarına girecek. Öğrenci belgesi alana kadar banka tarafından sağlık yardımı donduruldu. Üniversiteyi kazandığı taktirde, öğrenci belgesini ibraz ettiğimiz andan itibaren 25 yaşını doldurana kadar o sandıktan faydalanacak. Gelir testi yaptırmamız gerekir mi? Yanıt: 5510 sayılı SS /GSS Kanununun geçici 20.md gereği,bu madde kapsamındaki bankalar, sigorta ve reasürans şirketleri, ticaret odaları, sanayi odaları, borsalar veya bunların teşkil ettikleri birliklerin personeli için kurulmuş bulunan sandıkların iştirakçileri, bu sandıklardan aylık veya gelir bağlanmış olanlar ile bunların bakmakla yükümlülerinin sağlık hizmetleri, SGK'ca devralınıncaya kadar ilgili kuruluşlarca karşılanacak. Ancak oğlunuz bakmakla yükümlü olduğunuz kişi durumundan çıktığından, yeniden bakmakla yükümlü olunan kişi durumuna girene kadar, 5510 sayılı Kanunun 60. maddesinin birinci fıkrasının (g) bendi kapsamında genel sağlık sigortalısı sayılacak ve gelir testi sonucuna göre de prim ödeme yükümlüsü, devlet ya da kendisi olacak.
Metin Taş-Sezgin Özcan-Akşam-2/2/2012

3 yorum:

Çağrı dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
Çağrı dedi ki...

MERHABALAR KOLAY GELSİN
BEN DENİZCİYİN 5 AY GEMİDE ÇALIŞIP 5 4-5 AY İZİN YAPIYORUM.
GEMİDE BULUNDUĞUM SÜRE İÇİN SİGORTAM GÜNÜ GEÇİRİLMEDEN MAAŞIM NEYSE O KADAR YATIRILIYOR. ANCAK GEMİDEN AYRILDIĞIM GÜN KESİLİYOR.

BUGÜN HASTANEYE GİTTİM MUAYENE OLDUM HİÇBİR SORUN ÇIKMADI ECZANEYE GİTTİM İLACIMI ALDIM 60/G İSTEĞE BAĞLI SİGORTA İBARESİ BULUNUYORDU. BEN NE GELİR TESTİ YAPTIRDIM NE DE İSTEGE BAĞLI SİGORTA YATIRDIM BUNLAR NE ANLAMA GELİYOR BİLGİLENDİRİR MİSİNİZ

Unknown dedi ki...

Kolay Gelsin.
2010 yılında isteğe bağlı gss yaptırmıştım.2011 yılında ise yeşil kart aldım. Durumum olmadığı için gssnin borçlarını ödeyememiştim.Bana yakın SGKya gittim durumumu anlattım.Yeşil kartım var 2010da aldığım gss ve onun borcu ne olacak diye.Onlarda bana yeşilkartı alman demek onların otomatik olarak silinmesi demek.Aralık 2011de yeşil kartımızın vizesi bitti vizeyi yenilettik aralık 2012ye kadar.ocak 2012 yürürlüğe giren gss kanunu ile bütün yeşilkartlılar gssye devreldi.bende durumumu sormak için ilgili yerlere gittim bana yeşil kartının vizesinin bitmesine çok var bittiğinde gel gelir testi yaptıralım.Bu dönemde ayrıca üniversitede yarı zamanlı çalışıyorum ve stajyerlik sigortam vardı.tabi bu yeşil kartıma ve sosyal yardım almama engel olmadı.Yaz zorunlu staj için işe başladım yani staja. Bu dönemde de yeşilkarttan faydalanmaya devam ettik. Taa ki geçen gün evime sgk tarafından bir kağıt gelene kadar. 170i aradım bana gss borcumun bulunduğunu gelir testi yaptırmam gerektiğini söyledi.Şimdi ne yapacağım.Zaten 1200 lira maaş alıyorum 3 çocuk var.Yani aynı anda hem yeşilkartlı ve gssli olunurmu? Suç kimde?