.

.

15 Şubat 2012 Çarşamba

İsteğe Bağlı Sigorta,1 Nisan

Bizi takip eden okurlarımız bilirler; her fırsatta isteğe bağlı sigorta ödeyen sigortalıları 1 Nisan tarihi için uyarıyoruz. Bilindiği üzere 5510 Sayılı Sosyal Güvenlik Yasası 1 Ekim 2008 tarihinde yürürlüğe girmişti. Bu tarihten önce emekli prim gün sayısını tamamlayabilmek ve SSK'dan emekli olmak isteyen kişiler isteğe bağlı SSK ödemekte idi.
5510 Sayılı Kanun'la durum değişti. İsteğe bağlı sigortalılık Bağ-Kur kapsamına alındı. Bu da şu demek: 1 Ekim 2008 sonrası isteğe bağlı ödemeye devam edenler Bağ-Kur primi ödemektedirler. Ancak, burada dikkat edilmesi gereken asıl olay 1 Ekim 2008 ile 1 Nisan 2012 arasında tam 3.5 yıl süre, yani 1260 gün bulunmaktadır.

SSK'dan emeklilik için
Emeklilik hesaplamasında kişinin hangi kuruma tabi emekli olacağı son 7 yılın yarısı olan 3.5 yıl baz alınarak tespit edilmektedir. Eğer SSK'dan emekli olmak isteyip de Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi olmak istemiyorsanız Şubat itibariyle isteğe bağlı sigortalığınızı durdurun. Aksi durumda Bağ-Kur emeklilik şartlarına tabi olursunuz. Tekrar SSK emeklilik şartlarına tabi olabilmek için bir 3.5 yıl daha prim ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bizden hatırlatması...
Ali Şerbetçi


Hiç yorum yok: