.

.

11 Aralık 2015 Cuma

İHRACAT VE YOLCU BERABERİ E-FATURASI NASIL KESİLECEK…


454 sayılı Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile e-fatura kapsamına giren şirketlere, ihracat faturalarını 1.1.2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemeleri zorunluluğu getirilmiştir.


Buna göre e-faturalar aşağıdaki bilgilere uygun olarak düzenlenecektir.


1- E-fatura kapsamına giren şirketlerin, mal ihracatı faturalarını ve yolcu beraberi eşya satışı faturalarını 1.1.2016 tarihinden itibaren e-fatura olarak düzenlemeleri gerekmektedir


2- İhracat faturası entegrasyon ya da özel entegrasyon yöntemi ile düzenlenecektir.


3- Şirketin düzenleyeceği ihracat faturalarının alıcıları bilgilerinin “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak düzenlenmesi gerekmektedir


4- Fatura senaryosu "IHRACAT" olacaktır.


5- Gümrük Sistemine alınan fatura için, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından 20 haneli bir referans numarası üretilecektir. 20 haneli bir referans numarası yükümlüye bildirilecektir. 20 haneli bir referans numarası ile belge tarihi yükümlü tarafından gümrük beyannamesinin 44 no'lu kutusunda "Belge Referans No" ve "Belge Tarihi" alanlarında beyan edilecektir.


6- İhracat faturasındaki malları satın alan şirket, ihracat e-faturasını kendi ülkesindeki işlemleri için satıcı kurumdan talep edebilecektir.


7- Yolcu beraberi eşya ihracı kapsamında e-Fatura düzenleyecek şirketler, düzenleyecekleri yolcu beraberi eşya ihracı faturalarının alıcıları bilgilerini Gümrük ve Ticaret Bakanlığı olarak gireceklerdir.. Fatura senaryosu "YOLCUBERABERFATURA" olacaktır.


8- Türkiye'de ikamet etmeyen yolcu pasaport ve isim bilgilerini faturayı düzenleyen mükellefe sağlamakla yükümlüdür.


9- Faturaların elektronik belge olarak düzenlenmesi, elektronik olarak imzalanması veya Mali Mühür ile onaylanması, saklanması, iletilmesi ile fatura bilgilerinin veri standartları ve formatına uygun biçimde aktarılması ve muhatabı tarafından alınmasına ilişkin belirlenen usul ve esasları uygulama ve denetleme işlevi merkez tarafından yapılır.


Hiç yorum yok: