.

.

8 Haziran 2011 Çarşamba

SGK’nın yeni tuzağına dikkat-Ali Tezel.


Şirket ortağısınız ama geçmişten beridir devam ede gelen SSK sigortalısı olduğunuz için Bağ-Kur’a prim ödemiyorsunuz.Bu arada SSK emekliliğiniz gelmiş,emekli olmak için ayın ortasında işten çıkıp SSK’ya dilekçe verdiniz,işte tuzak burada başlıyor,SSK’dan Bağ-Kur borcunuz var diye emekli etmiyorlar.Edilenleri de şimdi faiziyle beraber geri istiyorlar…

1994 yılından beridir şirket ortağıyım ama hayatımda hiç Bağ-Kur’lu olmadım. Ancak, 1989 yılından beridir de çeşitli şirketlerde SSK’lı çalışmalarım vardı. Buna uygun olarak da 13 Nisan 2009 günü işten çıktım ve 15 Nisan 2009 günü SSK’ya emeklilik dilekçesi verdim. Beni SSK’dan emekli ettiler her ay aylığımı alırken bu ay emekli aylığımı kestiler ve bana 89 milyar lira borç çıkardılar. Bana ödedikleri tüm aylıkları istiyorlar. Ayrıca beni 14 Nisan 2009 gününden beridir Bağ-Kur’lusun Bağ-Kur prim borcun da var diyorlar. Şimdi ne yapma gerekir?” SGKnın yeni bulduğu tuzaklardan biri bu.Konunun 2 detayı var birincisi, çalışma süreleri içinde hem Bağ-Kur hizmet süresi hem de Bağ-Kur’a borcu olanlardan SSK’dan emekli olmayı düşünenler,uygulama değişikliği nedeniyle sakın Bağ-Kur borcunu ödemeden emeklilik için dilekçe vermeyiniz.Bağ-Kur borcu ödeninceye kadar aylığınız bağlanmaz ve birikmeye başlamaz.İkincisi ise SSK’dan emeklilik için işten ayrılmayı ayın sonu günü yapılmazsa tıpkı sizin gibi olurlar.

***SSK’dan ayın son günü çıksanız sorun olmazdı.Siz şirket ortağısınız aslında Bağ-Kur’lu olmanız lazım ama SSK sigortalılığınız devam ettiği için Bağ-Kur, SSK devam ettiği sürece devreye girmiyor. Siz ise 13 Nisan 2009 günü işten ayrılmışsınız ve 15 Nisan 2009 günü SSK’ya emeklilik dilekçesi vermişsiniz ama işten çıkışınızın ertesi günü olan 14 Nisan 2009 günü Bağ-Kur devreye girmiş.SSK emekliliği ise emeklilik dilekçesi verdiğiniz günü takip eden aybaşı olan 01.05.2009 günü başlayacaktı.

***17 günlük Bağ-Kur borcu olmuş 2 yıldan beri aldığınız SSK emekli aylıklarının kesilmesine sebep olan 2009 yılı Nisan ayında ortaya çıkan 17 günlük Bağ-Kur prim borcudur.Emekli olduğunuz 1 Mayıs 2009 günü itibariyle size 17 günlük Bağ-Kur prim borcunuz var diye ödediklerini geri istiyorlar ve 2 yıllık süreden beridir de sizi Bağ-Kur’lu sayıyorlar.

***1 Ekim 2008’den önce Bağ-Kur borcunun önemi yoktu 5510 sayılı Kanun yürürlüğe girinceye kadar farklı bir uygulama vardı. Yani, hem Bağ-Kur (1479 veya 2926 sayılı Bağ-Kur Kanunları) hem de 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu gereğince çalışmaları olup da en son SSK’dan emekli olmak isteyenlerin, Bağ-Kur’a borcu olup olmadığının hiçbir önemi yoktu.

Örneğin; 20 yıl yani 7200 gün Bağ-Kur hizmetinden sonra 3,5 yıl yani 1260 gün SSK’lı çalıştıktan sonra,Bağ-Kur’a yüklüce bir borcu olduğu halde SSK’ya emeklilik dilekçesi verenlerin Bağ-Kur’a borcu olup olmamasının önemi yoktu.

Emeklilik dilekçesinden sonra SSK, Bağ-Kur’a hizmetleri birleştirmek için yazı gönderiyor, Bağ-Kur borç ödeninceye kadar hizmetleri SSK’ya bildirmiyordu ama 1 yıl sonra dahi olsa borç ödendikten Bağ-Kur, SSK’ya hizmet bildirince ilgili kişinin ilk kez SSK’ya dilekçe verdiği andan itibaren emekli aylıkları birikiyordu.Yani, Bağ-Kur’a borcunuz ödeninceye kadar işlemler duruyor ama borç ödendikten sonra SSK emekli aylığınız ilk müracaat ettiğiniz günden başlatılıyordu.Yeni uygulama Kanunsuz bir şekilde Bağ-Kur borcunun ödendiği tarihi baz alıyor…
1 Ekim 2008 günü (506, 1479, 2925, 2926 sayılı Kanunlarında yerine) yürürlüğe giren 5510 sayılı Kanunu’nda bu tür bir ibare yok iken SGK tarafından hazırlanan ve 28 Ağustos 2008 günü Resmi Gazetede yayınlanıp, 1 Ekim 2008 gününden geçerli olan Sosyal Sigorta İşlemleri Yönetmeliği (SSİY) gereğince uygulama tamamen değiştirildi.SSİY’nin 61.md 2.fk gereğince, “(2) Kanunun 4.md 1.fk nın (b) bendi kapsamında geçen hizmetlerle birlikte Kanunun 4.md 1 fk (a) ve (c) bentleri kapsamında aylık bağlanacağı durumlarda, Kanunun 4.md 1.fk nın (b) bendi kapsamında geçen hizmetler, prim ve prime ilişkin her türlü borçların ödendiği tarih itibarıyla geçerli sayılır ve aylık bu tarihi takip eden ay başından itibaren başlar.” denildi.Yani, eskiden Bağ-Kur (4/b) hizmetiniz var ve sonrasında SSK’da daha çok hizmetiniz oldu ve SSK’dan emekli olmak için dilekçenizi verdiniz ama Bağ-Kur’a borcunuz olup olmadığını da bilmiyorsunuz. Eğer emekli aylığınızın başına bir şey gelmesin diyorsanız SSK’ya emekli aylığı dilekçesini verdikten hemen sonra koşa koşa Bağ-Kur’a gidip borcunuz olup olmadığını ağızla değil dilekçeyle sorunuz. Borcunuz varsa da ödeyiniz. Sizin durumunuzda olanlar ise ya SSK’lı işten ayın sonu günü ayrılmalılar veya ayın ortasında ayrıldılarsa hemen bir aylık Bağ-Kur primi ödemelidirler.

Mahkeme ile sorun çözülür Yönetmelikler,Kanunlarda yazılı usul ve esasları daha ayrıntılı açıklamak,başvuru usul/esasları ile gerekli olan belge ve formları düzenlemek için ilgili kurum/kuruluşlarca hazırlanan mevzuatlardır. Yönetmelik Kanun’a aykırı olamaz,kanun’da düzenlenmemiş hususları düzenleyemez, yeni kural getiremez,kanun’un yasaklamadığı hususlar konusunda yasak getiremez. İşte bu nedenle de SSİY’nin yukarıdaki 61.md 2.fk sı yasaya açıkça aykırıdır. Bu nedenle de 1/10/2008 den sonra SSK’ya emeklilik dilekçesi vermiş olup da Bağ-Kur borcunuz var denilerek emeklilik talebi daha geç yerine getirilenler, birikmesi gereken emekli aylıkları konusunda İş Mahkemesinde dava açmaları gerekmektedir.
Öte yandan, benim Bağ-Kur’a borcum var ve ödeme imkanım da yok şimdi ise Bağ-Kur ve SSK hizmetlerimle SSK’dan emekli olmak istiyorum. Eskiden olduğu gibi SSK’ya emeklilik dilekçemi vereyim, emekli aylıklarım biriksin,Bağ-Kur borcunu ödemeye yetecek kadar birikince gidip bir yerlerden kısa vadeli borç alayım,Bağ-Kur borcumu ödeyip emekli olayım diyorsanız, bunun için İş Mahkemesinde dava açmanız gerekir.Siz de tarafınıza çıkarılan 17 günlük Nisan 2009 Bağ-Kur borcu nedeniyle iptal edilen emekliliğiniz için mahkemeye gidiniz.

Hiç yorum yok: