.

.

5 Haziran 2011 Pazar

Süresi 30/6/2011de bitecek Bilanço düzeltmeleri

Süresi 30 Haziranda bitecek Bilanço kalemleri düzeltmeleri

- Kasada olmayan 31.12.2010 tarihli bilançoda görünen tutarlar, - Ortaklardan alacaklar hesabında görünen fiilen olmayan alacaklar, - Kayıtlarda yer almakla birlikte fiilen bulunmayan emtialar, - İşletmede olan kayıtlarda olmayan emtia,makine,teçhizat,demirbaşlar.

Mevcut olmayan kasa ve ortaklardan alacakların beyanı Kurumlar Vergisi mükellefleri, 31.12.2010 tarihi itibarıyla düzenledikleri bilançolarında görülmekle birlikte işletmelerinde bulunmayan kasa mevcutlarını ve ortaklarından alacaklı bulunduğu tutarlarını 30/6/2011 e kadar vergi dairelerine beyan etderek kayıtlarını düzeltebilecekler. Beyanda bulunan mükellefler, beyan edilen tutarlar üzerinden % 3 oranında vergi hesaplayacak,ve beyanname verme süresi içinde ödeyecekler.

Kayıtlarda yer aldığı halde işletmede mevcut olmayan emtiaların beyanı Bu durumdaki emtea için 30/6/2011 e kadar fatura düzenlenip,tüm vergisel yükümlülükler yerine getirilerek fiili duruma uygun hale getirmeleri imkanı. Faturalanan ve yasal defterlere kaydedilen emtia ile ilgili işlemler, normal satış işlemlerinden bir farklılık arz etmemekte. Faturada emtianın tabi olduğu oranda KDV hesaplanacak ve ilgili dönem beyannamesine dahil edilecek. Satış hâsılatı yıllık Gelir veya Kurumlar Vergisi matrahının hesaplanmasında da dikkate alınacak.

İşletmede mevcut olduğu halde kayıtlarda yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşların beyanı Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerine işletmelerinde mevcut olduğu halde kayıtlarında yer almayan emtia, makine, teçhizat ve demirbaşları yasal kayıtlarına intikal ettirmek suretiyle, kayıtlarını fiili duruma uygun hale getirmelerine imkân sağlandı. Teslimleri genel orana (%18) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden %10 oranı, teslimleri indirimli orana (%1, %8) tabi makine, teçhizat ve demirbaşlar ile emtianın rayiç bedeli üzerinden ise tabi oldukları oranın yarısı esas alınmak suretiyle KDV hesaplanacak.Düzenleme, bütün Gelir ve Kurumlar Vergisi mükelleflerini kapsamakta. Uygulama kapsamına; serbest meslek erbabı, ferdi ticari işletmeler, adi ortaklıklar, kolektif şirketler, adi komandit şirketler ile sermaye şirketleri, kooperatifler, iktisadi kamu müesseseleri, dernek ve vakıflara ait iktisadi işletmeler ve iş ortaklıkları dahil bulunmakta.Beyanname ve ekindeki envanter listesi ile, en geç 30 Haziran 2011 tarihine (bu tarih dahil) kadar vergi dairesine verilecek. Tahakkuk edecek vergi de aynı süre içinde ödenecek.

Emtialar için beyan edilerek ödenen KDV'nin iadesi 30/6/2011 e kadar beyan edilip, üzerinden KDV'si ödenen emtiaların ihraç veya diğer iade hakkı tanınan işlemlerde kullanılması halinde ödenen KDV mükellefe iade konusu yapılabilecek. Kanun gereği bu imkândan faydalanan mükelleflerin vergisel olarak herhangi bir yük üzerinde kalmayacak. Emtialar için geçerli olan bu durum makine teçhizat ve demirbaşlar için ödenen KDV için söz konusu değil

Hiç yorum yok: