.

.

19 Haziran 2015 Cuma

Mali Tatil 2015

28.03.2007 Tarih ve 26476 sayılı Resmi Gazete' de yayımlanarak yürürlüğe girmiş olan “5604 sayılı Mali Tatil İhdas Edilmesi Hakkında Kanun” gereğince her yıl Temmuz ayının birinci gününden yirminci gününe kadar olan süre Mali Tatil olarak belirlenmiştir. Haziran ayının son gününün tatile denk gelmesi durumunda Mali Tatil, Temmuz ayının ilk işgününden itibaren başlamaktadır.Son günü mali tatile rastlayan süreler, tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedi gün uzamış sayılmaktadır.
2015 MALİ TATİL UYGULAMASI
 27 Temmuz 2015 tarihine kadar yapılması gereken işlemler
** Tevkifatların muhtasar beyanname ile beyanı 
** katma değer vergisinin beyanı 
** istihkaktan kesinti suretiyle tahsil edilen damga vergisi ile sürekli mükellefiyeti bulunanlar     için makbuz karşılığı ödenmesi gereken damga vergisinin beyanı 

 30 Temmuz 2015 tarihine kadar yapılması gereken işlemler
**tevkifatların ödemesi 
** katma değer vergisinin ödemesi 
** damga vergisinin ödemesi 

 31 Temmuz 2015 tarihine kadar yapılması gereken işlemler
** 2014 yılına ilişkin gelir vergisi 2. taksit ödemesi 
** Motorlu taşıtlar vergisi 2. taksit ödemesi 
** Ba,Bs
MALİ TATİL İLE İLGİLİ SÜRELER-Son günü Mali Tatile rastlayan sürelerin tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren 7 gün uzar.Bu madde kapsamında yer alan süreler:  
** Beyana dayalı tarhiyatta, kanuni süresinde verilmesi gereken beyannamelerin verilme süreleri,
** İkmalen, re ’sen veya idarece yapılan tarhiyatta, vadesi malî tatile rastlayan vergi, resim ve harçlar ile vergi cezaları ve gecikme faizlerinin ödeme süresi, 
** Tarh edilen vergilere ve/veya kesilen cezalara karşı uzlaşma talep etme veya cezada indirim hükümlerinden yararlanmak amacıyla yapılacak başvurulara ilişkin süreler, 
**Devamlı bilgi verme hükümleri kapsamında verilmesi gereken bilgilerin verilmesine ilişkin süreler.
MALİ TATİL KAPSAMINDA BİLİNMESİ GEREKEN DİĞER KONULAR

** Vergi ile ilgili işlemler nedeniyle dava açma süreleri işlemez, ancak bahsi geçen süre mali tatilin bitimi ile tekrar işlemeye başlar.
** Mahkeme kararı haricinde inceleme amacıyla defter ya da belge ibrazı istenemez yahut mükellefin işyerinde inceleme işlemi yapılamaz.
**Mali tatil süresi içerisinde ceza ihbarnameleri ile mahsup talepleri dışında mükelleften bilgi isteme talebinde bulunulamaz. Yapılacak tebligatlarla ilgili süre mali tatilin bitiminin son gününde itibaren işlemeye başlar.
** Bu kanun gereği izleyen yedi gün içinde biten bu madde kapsamındaki kanuni ve idari süreler, malî tatilin son gününü izleyen tarihten itibaren yedinci günün mesai saati bitiminde sona ermiş sayılır. 
** Mali Tatil uygulaması gümrük idareleri, il özel idareleri ve belediyeler tarafından tarh ve/veya tahsil edilen vergi, resim ve harçlar için geçerli değildir.
** Beyana dayanan ve beyanname verme süresi malî tatil nedeniyle uzamış olan vergilerde ödeme süresi (aynı ay içerisinde kalmak kaydıyla), uzayan beyanname verme süresinin son gününden itibaren üçüncü günün mesai saati bitimine kadar uzamış sayılmaktadır.

Hiç yorum yok: