.

.

2 Aralık 2011 Cuma

Don yağının kdv oranı.

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
(Mükellef Hizmetleri Katma Değer Vergisi Grup Müdürlüğü)[/CENTER]TARİH: 06.10.2008
Sayı : KDV.MUK.B.07.1.GİB.4.34.17.01.28.8836

Konu :Don yağı tesliminde uygulanacak KDV oranı,
... A.Ş.

İlgide (…’de kayıtlı dilekçeniz … tarih ve … sayılı yazımız ile Bakanlık Makamı’na iletilmiş olup Makamlarından alınan … tarih ve … sayılı yazıda;

Başkanlığınızca ... A. Ş. 'ye hitaben tayin olunan … tarih ve … sayılı muktezanın, …yazımızdaki açıklamalar doğrultusunda düzeltilmesinin gerektiği bildirilmiştir.
Bunun üzerine alınan … yazınızda, .... A.Ş.'nin ürettiği "don yağ"ın, insan gıdası veya insan gıdası elde etmeye yönelik olmadığı veyahut insan gıdası üreten yağ ve yemek fabrikalarına satışının yapılmadığı, sabun ve kozmetik ile yem sanayinde kullanıldığı belirtilerek, bu hususlar da dikkate alınarak "don yağ"m tesliminde uygulanacak katma değer vergisi oranının yeniden değerlendirilmesi istenilmektedir.
"Don yağ"a ilişkin olarak ilgi (…yazımızda belirtilen görüşe ayrıca ilave edilecek bir husus bulunmamaktadır.
Diğer taraftan, ithal ve teslimleri indirimli oranda katma değer vergisine tabi bulunan mal ve hizmetleri belirleyen Kararları birleştiren 24.12.2007 tarih ve 2007/13033 Karar ile yapılan düzenlemede de; II sayılı listenin "A" bölümünün 11. sırasındaki "15. no.lu faslında yer alan yağlardan insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olanlar ile bunların üretiminde kullanılmaya elverişli olan ham yağlar" ibaresi aynen korunmuştur.
Bu çerçevede "don yağ"ın kullanım ve satışının yapıldığı teslim yerine bakılmaksızın insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olması halinde 2007/13033 Kararın yürürlüğü olan 31.12.2007 tarihinden itibaren de II sayılı listenin "A" bölümünün 11. sırasındaki 15. fasıl kapsamında olan eşyalardan bu sırada sayılanlar arasında değerlendirilmesi gerekmektedir.
Ancak söz konusu "don yağ"ın insan gıdası olarak kullanılmaya elverişli olmaması halinde ise katma değer vergisi oranları ile ilgili (I) ve (II) sayılı listelerde yer almadığı göz önünde bulundurularak, genel oranda katma değer vergisine tabi tutulması gerekmektedir.” denilmektedir.

Bilgi edinilmesini rica ederim.
[RIGHT]Başkan a.
Grup Müdür V.[/RIGHT]

Hiç yorum yok: