.

.

9 Aralık 2011 Cuma

SGDP 2011 Aralık

09.12.2011 –Ali Tezel'den özetle.

Özel sektörde bir işveren yanında işe başlayan emekli isterse hem emekli aylığını almaya devam edip hem de SGDP ödeyerek çalışabilir. Emekli hastalanıp rapor alırsa normal işçiler gibi kendisine rapor-istirahat parası ödenmez. Primler de aylığını etkilemez

Nereden(SSK,Bağ-Kur veya Emekli Sandığı veyahut özel banka-borsa sandığından) emekli olursa olsun emekli bir kişi özel sektörde her zaman bir işveren yanında işe girebilir. İşe girdiğinde isterse hem emekli aylığını alıp hem de işe girdiği işyerinden alacağı ücret üzerinden sosyal güvenlik destek primi (SGDP) ödeyerek çalışabilir. SGDP kesinti oranı, emekli işçinin işyerinden alacağı brüt ücret üzerinden yüzde 7.5 olarak kesilir, buna işveren yüzde 22.5 (ilaveten yüzde 1-6.5 arasında kısa vadeli prim) oranıyla katkı sağlar.Emekli olmamış normal bir çalışan hastalanıp doktordan rapor alırsa rapor süresinin ilk 2 günü hariç diğer günler için SGK istirahat parası öder.SGDP ile çalışan emekli ise hastalanıp rapor alsa SGK istirahat parası ödemez.

EMEKLİ AYLIĞINI ETKİLEMEZ Emekli olduktan sonra SGDP'li olarak bir işveren yanında çalışan emeklilerin emekli aylıkları da bu çalışmalarından etkilenmez. Yani ne kadar yüksek ücretle ve ne kadar süreyle olursa olsun SGDP'li ödenen primler emekli aylığını ne artırır ne de azaltır. Kısa vadeli prim olan SGDP primleri, çalışan emeklinin işyerinde çalışırken işkazası veya meslek hastalığı geçirmesi ve bu olay sonrasında vücudunda araz meydana gelmesi halinde,kaybettiği uzuv veya gücü kadar sürekli işgöremezlik geliri elde etmesini sağlar.Kaza geçirilmemişse veya meslek hastalığına uğranmamışsa işe yaramaz.

İşçi/İşveren Primleri Toplamı: normal işçi %34-39 emekli işçi % 31-36,5

Hiç yorum yok: